Kukurydziane placki z sosem

Groszek i kukurydza w nowej odsłonie, bo w postaci pysznych placuszków, które świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu.

Kukurydziane placki z sosem

Kukurydziane placki z sosem

2 porcje (1 ma ok. 275 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ok. 10 minut smażenia)

koszt: ok. 3.80 zł za porcję

Składniki:

170 g kukurydzy z puszki
35 g groszku z puszki
20 ml mleka roślinnego
15 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki z ciecierzycy lub więcej pszennej
1 starty ząbek czosnku
łyżka oliwy
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz do smaku
sos:
135 g jogurtu roślinnego
sok i skórka z 1/4 cytryny
sól i pieprz do smaku
ulubiona sałatka do podania

Wykonanie:

Kukurydzę blendujemy z groszkiem, mlekiem i sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę i pozostałe składniki na placki. Odstawiamy na 15 minut, po czym smażymy na odrobinie oleju po 5 minut z obu stron.

Mieszamy składniki na sos jogurtowy. Placki podajemy z sosem i ulubioną sałatką.

Corn fritters with sauce

2 servings (1 has 275 kcal)

time of preparation: 15 minut (+10 minutes of frying)

Ingredients:

170 g canned corn
35 g canned peas
20 ml of plantbased milk
15 g wheat flour
10 g of potato flour
10 g chickpea flour or more wheat flour
1 grated clove of garlic
a tablespoon of oil
1/4 lemon juice
salt and pepper to taste
sauce:
135 g of plantbased yogurt
juice and zest of 1/4 lemon
salt and pepper to taste
favorite salad for serving

Instructions:

Blend the corn with peas, milk and lemon juice. Add flour and other ingredients for fritters. Let it stand for 15 minutes, then fry with a little bit of oil for 5 minutes on both sides.

Mix the ingredients for a yogurt sauce. Serve the fritters with sauce and your favorite salad.