Kulki Mocy Sheera

Sheera to deser indyjski przygotowywany na bazie kaszy mannej. Jest słodki i zawiera chrupiące suszone owoce. Moje dzisiejsze kulki mocy inspirowane były właśnie deserem sheera.

Kasza manna to była zmora mojego dzieciństwa, ale teraz mam do niej zupełnie inne podejście i uważam, że potrafi być świetną bazą do przygotowania wielu potraw.

Kulki Mocy Sheera

Te zielone kulki mocy to świetny, zdrowy deser! Tak zdrowy, bo bez cukru, ale za to ze świetnymi składnikami. Wykorzystałam do ich przygotowania produkty od Zdrowe Pola, które mają wspaniałe składy! Naprawdę kiedy wzięłam je do ręki to byłam zachwycona! Od razu wiedziałam, że chcę z nich przygotować coś ekstra i pokazać Wam, że domowe słodycze, mogą być zdrowe i być źródłem niezbędnych składników odżywczych. Ich suszone owoce mają niesamowicie świeży smak, a zielony mix (sproszkowany jęczmień, natka pietruszki, jarmuż) jest delikatnie wyczuwalny, ale nie przytłacza smakiem, za to stanowi świetne źródło mikro i makroelementów (no i nadaje piękny zielony kolor).

Kulki Mocy Sheera

15 kulek (1 ma ok. 60 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 0,40 zł za 1 sztukę

Składniki:

130g kaszy mannej

cynamon

30g oleju kokosowego

30g suszonych owoców (ja użyłam egzotycznych)

2 łyżeczki zielonego mixu (opcjonalnie)

30g syropu klonowego

150ml mleka roślinnego

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy kaszę manną z cynamonem, olejem, owocami do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy syrop i jeszcze chwilę smażymy.

Mleko mieszamy z zielonym mixem i wlewamy do patelni (już nieogrzewanej, ale ciepłej). Mieszamy aż całe mleko zostanie wchłonięte.

Formujemy kulki i gotowe!

Sheera Power balls

Sheera is an Indian dessert prepared of semolina.

15 power balls (1 has 60 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

130g of semolina

cinnamon

30g of coconut oil

30g of dried fruit (I used exotic fruit)

2 teaspoons of dry green mix (optional)

30g of maple syrup

150ml of plantbased milk

Instructions:

Fry the semolina with cinnamon, oil and fruits until golden brown. Then add the syrup and fry for a while. Mix the milk with a green mix and pour into a pan (unheated, but warm).

Mix until all milk is absorbed. Form balls.

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*