Kuskus z Tofu i Sosem BBQ

Uwielbiam takie wegańskie jedzonko! Zwłaszcza jeżeli to wspaniały kuskus, brokuły, wędzone tofu i sos BBQ. Bardzo prosty obiad, ale niesamowicie smaczny i zdrowy. Doskonale nadaje się też na większe drugie śniadanie.

kuskus-z-tofu

A i zróbcie sosik z przepisu, bo wyszedł na prawdę bardzo smaczny 😀

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tofu to kliknijcie tutaj -> klik!

Kuskus z Tofu i Sosem BBQ

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 15 minut (w tym 10 minut to gotowanie i smażenie)

koszt to ok. 8 zł. 20 gr.

Składniki:

brokuły mrożone całe opakowanie

kuskus 100g

tofu (zwykłe lub wędzone) ok. 120g

olej do smażenia

sól i curry do smaku

ketchup 40g

woda 1 łyżka

papryka słodka i pieprz do smaku

sos chili wg uznania

Wykonanie:

Brokuły gotujemy we wrzątku ok. 10 minut. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzany olej wykładamy kawałki tofu i przyprawiamy.

Tofu smażymy ok. 5 minut. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę. Ketchup łączymy z wodą, przyprawami i sosem chili. Po zdjęciu tofu z patelni (i wyłączeniu jej) wykładamy na nią brokuł i kuskus.

Po zmieszaniu warzyw wykładamy je na talerz z tofu i sosem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



12 thoughts on “Kuskus z Tofu i Sosem BBQ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*