Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

Idealne, makaronowe płaty… uwielbiam! <3 Przekładane delikatnym farszem szpinakowym przyprawionym gałką muszkatołową i farszem pomidorowym z cebulką i skórką cytrynową. Każdy kęs to niebo w gębie! Ale to danie zawdzięcza swój niesamowity smak jeszcze dwóm ważnym składnikom. Ser kozi i gorgonzola… cudo! Jak dla mnie to połączenie to bardzo pozytywne zaskoczenie. Kto by powiedział. Wegetariańska lasagne, która moim zdaniem jest o wiele lepsza od tradycyjnej, mięsnej wersji. Już dawno się tak nie najadłam. Zrobiłam większą porcję lasagne i część zamroziłam na czarną godzinę. Już się nie mogę jej doczekać 😀

lasagne-ze-szpinakiem

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na makaron to kliknijcie tutaj -> klik!

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

4 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 min (w tym 40 minut pieczenia i 30 minut smażenia)

koszt to ok. 28 zł (1 porcja to tylko 7 zł)

Składniki:

szpinak mrożony lub świeży 750g

oliwa z oliwek do smażenia

gałka muszkatołowa 2 szczypty

sól i pieprz do smaku

cebula 2 sztuki

czosnek 2 ząbki

pomidory krojone 4 puszki

liść laurowy 2 sztuki

bazylia 1 łyżeczka

skórka z 1 cytryny

ser kozi ok. 50g

makaron lasagne ok. 250 g

oregano 1 łyżeczka

ser gorgonzola ok. 50g

Wykonanie:

Szpinak wrzucamy na patelni i smażymy do momentu aż całkowicie wyparuje z niego woda. Zdejmujemy go z patelni i przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory (możemy to zrobić na patelni, jeżeli jest głęboka lub przenieść wszystko do większego garnka), liść laurowy, skórkę cytryny, bazylię i gotujemy ok. 20 minut (sos ma bulgotać, ale nie może się przypalić).

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do szpinaku dodajemy pokrojony ser kozi. Układamy na dnie foremki pierwszą warstwę makaronu (najlepiej podzielić sobie ilość płatów na 4 części – na każdą warstwę).

Wykładamy połowę szpinaku, po czym kolejną warstwę makaronu i pozostały szpinak. Na wierzch kładziemy kolejną porcję makaronu. Sos pomidorowy przyprawiamy pieprzem do smaku.

Teraz pora wyłożyć na makaron połowę sosu pomidorowego, ostatnią porcję makaronu i pozostały sos pomidorowy. Całość posypujemy kawałkami sera gorgonzola i oregano.

Lasagne pieczemy ok. 40 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • I nawet wygląda apetyczniej niż klasyczna mięsna wersja <3

  • Nemi Habibi

    Ale wypas 😀

  • Zakochana babeczka

    Ilekroć mam zamiar zrobić szpinakową lasagne zawsze wygrywa ta w wersji mięsnej 🙂 Po takim apetycznym zdjęciu muszę się w końcu zabrać za taką z dodatkiem szpinaku :))

    • U mnie do tej pory też tak było, ale po przejściu na dietę prawie bezmięsną postanowiłam spróbować i… smakuje mi o wiele bardziej niż ta tradycyjna <3

  • Mięsną wersję znam, ale z pewnością nie wyglądała tak apetycznie jak Twoja 😀

  • Anna G

    Nie jadłam lasagne w takim wydaniu. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, a wtedy opowiem o doznaniach smakowych:)

  • Gosieńko! Rozpływam się! Jutro kradnę przepis! :):*

  • Fabryka Pomysłów

    mniam! 🙂 podoba mi się dodatek koziego sera 🙂