Leczo po Indyjsku

To proste i szybkie Leczo po Indyjsku można przygotować na parę dni do przodu, dzięki czemu nie musimy się martwić o brak obiadu po powrocie z pracy. Leczo jest oczywiście w 100% wegańskie i bezglutenowe! To doskonałe połączenie warzyw i rozgrzewających przypraw.

Kiedy to czytacie zapewne jestem w pracy (którą obecnie uwielbiam, bo jak już wspomniałam gdzieś tutaj wróciłam do labu!) i nic nie cieszy mnie jak to, że kiedy z niej wrócę nie muszę się martwić o pustą lodówkę! Zmiana pracy wymusiła na mnie zmiany w organizacji, ale zdecydowanie na lepsze. Teraz zakupy robię raz w tygodniu (wszystko mam wcześniej zaplanowane), a obiady przygotowuję dzień wcześniej. To znakomite uczucie nie musieć się martwić o to co zrobić na obiad i z pustym żołądkiem przygotowywać coś na szybko…

Leczo po Indyjsku

Jak widzicie udaje mi się również nie zaniedbywać Was i codziennie inspirować nowymi pomysłami na pyszne, proste, wegańskie jedzonko!

Ten przepis nie może nie wyjść! Jest idealnie sycący dla dwóch osób. Świetny sposób na pełnowartościowy posiłek.

Leczo po Indyjsku

2 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+25 minut gotowania)

koszt: ok. 6.60 zł za 1 porcję

Składniki:

1 biała cebula

1 łyżka oleju do smażenia

1 papryka czerwona

1 świeży ogórek

1 ząbek czosnku

1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 400g)

150 ml wody lub bulionu warzywnego

200g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki

75g ryżu

1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka papryki wędzonej

czerwona pasta curry lub chili (wg uznania)

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżeczki musztardy

2 szczypty imbiru

sok z 1/4 cytryny

2 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku

pęczek natki pietruszki

do podania: orzechy pekan (lub inne) i świeża natka pietruszki

Wykonanie:

Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę. Po 2-3 minutach dodajemy paprykę, a następnie po 1-2 minutach ogórka i ząbek czosnku.

Podsmażone delikatnie warzywa przenosimy do garnka i dodajemy pozostałe składniki na leczo. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut.

Podajemy z orzechami i świeżą pietruszką.

Indian Letcho

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+25 minutes of cooking)

Ingredients:

1 white onion

1 tablespoon of cooking oil

1 red pepper

1 fresh cucumber

1 clove of garlic

1 pack of tomato puree (about 400g)

150 ml of water or vegetable broth

200g of cooked or canned chickpeas

75g of rice

1 box of smoked or natural tofu

2 laurel leaves

3 grains of herbal medicine

1 teaspoon of smoked pepper

red curry or chili paste (for taste)

1 tablespoon of peanut butter

2 teaspoons of mustard

2 pinches of ginger

juice from 1/4 lemon

2 tablespoons of soy sauce

salt and pepper to taste

bunch of parsley

for serving: pecans (or other nuts) and fresh parsley

Instructions:

Fry chopped onion with a little olive oil. After 2-3 minutes, add the pepper, and then after 1-2 minutes cucumber and a clove of garlic.

Transfer fried vegetables to the pot and we add the remaining ingredients. Cook on low heat for about 25 minutes. Serve with pecans and fresh parsley.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*