Leczo po Indyjsku

To proste i szybkie Leczo po Indyjsku można przygotować na parę dni do przodu, dzięki czemu nie musimy się martwić o brak obiadu po powrocie z pracy. Leczo jest oczywiście w 100% wegańskie i bezglutenowe! To doskonałe połączenie warzyw i rozgrzewających przypraw.

Kiedy to czytacie zapewne jestem w pracy (którą obecnie uwielbiam, bo jak już wspomniałam gdzieś tutaj wróciłam do labu!) i nic nie cieszy mnie jak to, że kiedy z niej wrócę nie muszę się martwić o pustą lodówkę! Zmiana pracy wymusiła na mnie zmiany w organizacji, ale zdecydowanie na lepsze. Teraz zakupy robię raz w tygodniu (wszystko mam wcześniej zaplanowane), a obiady przygotowuję dzień wcześniej. To znakomite uczucie nie musieć się martwić o to co zrobić na obiad i z pustym żołądkiem przygotowywać coś na szybko…

Leczo po Indyjsku

Jak widzicie udaje mi się również nie zaniedbywać Was i codziennie inspirować nowymi pomysłami na pyszne, proste, wegańskie jedzonko!

Ten przepis nie może nie wyjść! Jest idealnie sycący dla dwóch osób. Świetny sposób na pełnowartościowy posiłek.

Leczo po Indyjsku

2 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+25 minut gotowania)

koszt: ok. 6.60 zł za 1 porcję

Składniki:

1 biała cebula

1 łyżka oleju do smażenia

1 papryka czerwona

1 świeży ogórek

1 ząbek czosnku

1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 400g)

150 ml wody lub bulionu warzywnego

200g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki

75g ryżu

1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka papryki wędzonej

czerwona pasta curry lub chili (wg uznania)

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżeczki musztardy

2 szczypty imbiru

sok z 1/4 cytryny

2 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku

pęczek natki pietruszki

do podania: orzechy pekan (lub inne) i świeża natka pietruszki

Wykonanie:

Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę. Po 2-3 minutach dodajemy paprykę, a następnie po 1-2 minutach ogórka i ząbek czosnku.

Podsmażone delikatnie warzywa przenosimy do garnka i dodajemy pozostałe składniki na leczo. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut.

Podajemy z orzechami i świeżą pietruszką.

Indian Letcho

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+25 minutes of cooking)

Ingredients:

1 white onion

1 tablespoon of cooking oil

1 red pepper

1 fresh cucumber

1 clove of garlic

1 pack of tomato puree (about 400g)

150 ml of water or vegetable broth

200g of cooked or canned chickpeas

75g of rice

1 box of smoked or natural tofu

2 laurel leaves

3 grains of herbal medicine

1 teaspoon of smoked pepper

red curry or chili paste (for taste)

1 tablespoon of peanut butter

2 teaspoons of mustard

2 pinches of ginger

juice from 1/4 lemon

2 tablespoons of soy sauce

salt and pepper to taste

bunch of parsley

for serving: pecans (or other nuts) and fresh parsley

Instructions:

Fry chopped onion with a little olive oil. After 2-3 minutes, add the pepper, and then after 1-2 minutes cucumber and a clove of garlic.

Transfer fried vegetables to the pot and we add the remaining ingredients. Cook on low heat for about 25 minutes. Serve with pecans and fresh parsley.