Lekkie Domowe Herbatniczki

Te Lekkie Domowe Herbatniczki smakują bardzo podobnie do ich sklepowych odpowiedników – delikatnie słodkie, maślane i przede wszystkim pyszne. Naturalnie słodkie i bez nabiału.

Już myślałam, że nie wyjdą. Najpierw ciasto wydawało mi się zbyt kruche, a później bałam się, że się spalą podczas pieczenia. Na szczęście wszystko poszło jak należy, bo herbatniczki wyszły rewelacyjne! Ich miodowo-maślany smak jest strasznie wciągający i mogłabym się całkowicie zapomnieć mając przed sobą cały talerzyk tych ciasteczek. Dobrze, że do degustacji wyciągnęłam sobie tylko trzy. Warto było się trochę natrudzić z ugniataniem ciasta. Totalnie warto! Tym bardziej, że już od jakiego czasu chodziły za mną herbatniki (a dokładniej od wyjazdu w Bieszczady kiedy to mój Ukochany postanowił zjeść przy mnie ich całą paczkę, ach moja silna wola jest czasem ciężko wystawiana na próbę, ale się nie dałam namówić :D).

lekkie domowe herbatniki

Są bardzo proste w przygotowaniu, a podczas ucierania i ich formowania można poćwiczyć bicepsy 😀 Myślę, że następnym razem powinnam przed ich przygotowanie schłodzić ciasto i Wam również tak radzę.

Kiedy już raz ich spróbujecie nie będą za Wami chodzimy kupne herbatniki 😉 Za mną już nie chodzą, bo mam w domu o niebo lepsze. Jako dziecko nawet bym nie przypuszczała, że można zrobić takie ciasteczka samemu.

lekkie domowe herbatniki

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉 Jeżeli szukacie innym przepisów na ciastka to kliknijcie tutaj -> klik!

Lekkie Domowe Herbatniczki

4 porcje (12 herbatniczków, 1 herbatnik to ok. 100kcal)

Składniki:

miód 40g

żółtka jajek 2 sztuki

masło w temperaturze pokojowej 40g

mąka pszenna 200g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Do miseczki wbijamy żółtka i mieszamy z miodem. Następnie dodajemy masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto zagniatamy. Kiedy zacznie formować się już zwarta masa wkładamy na 30 minut do lodówki.

Nastawiamy piekarnika na 165 stopni. Formujemy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15 minut i pozostawiamy w wyłączonych piekarniku na jeszcze 5 minut.

 

 

Zapisz

Zapisz



  • gin

    Z tym miodowym posmakiem musiały być obłędne! 🙂

  • dishdogz

    O matko! Ostatnio mam ogromną ochotę na herbatniki w czekoladzie, więc gdy tylko skończę detoks cukrowy, to wykorzystam Twój przepis 🙂

    • A masz detoks na cukry proste? Miód wchodzi w grę? Słodziki?

      • dishdogz

        Żadnych słodzików, miodu. Tak, unikam prostych 🙂

  • Mama w dzieciństwie zalewała nam herbatniki ciepłym mlekiem i dodawała łyżkę konfitury <3 Sądzimy, że wersja z Twoimi ciastkami byłaby znacznie lepsza 😛

    • Dziękuję za takie wyróżnienie! 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    ach skąd ja to znam, moja silna wola jest wystawiana codziennie na próby 😛 herbatniki pierwsza klasa 🙂