Lekkie Muffinki Z Orzechami Pecan

Lekkie Muffinki z Orzechami Pecan i Cynamonem są bardzo delikatne i doskonale nadają się jako dodatek do śniadania. Są pulchne i delikatnie słodkie. Dla niektórych mogą być za tłuste, ale jak dla mnie nie stanowiło to problemu, bo potraktowałam je jako dodatek do owoców. Ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko.

lekkie muffinki

LEKKIE MUFFINKI Z ORZECHAMI PECAN

ilość: 3 porcje (6 muffinek)

Składniki:

mąka 90g

ksylitol lub cukier 3.5 łyżki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

jajko 1 sztuka

olej 35g

ksylitol lub cukier 1.5 łyżki

orzechy pecan 10g

cynamon 1/3 łyżeczki

Wykonanie:

Pierwsze sześć składników dokładnie mieszamy. W oddzielnej, małej miseczce łączymy ksylitol, orzechy (posiekane) i cynamon. Do foremek wykładam połowę masy.

Posypujemy połową posypki orzechowej. Wykładamy pozostałą część masy i na koniec dekorujemy posypką. Pieczemy w 205 stopniach przez około 25 minut.

Zapisz



  • Dla nas pecan smakują niemalże tak samo jak włoskie, a że te drugie mamy w piwnicy pod dostatkiem to preferujemy wersję włoską xD Ten cynamon musi tutaj cudownie pasować <3

    • Rzeczywiście w ich smaku jest tylko subtelna różnica, więc z powodzeniem można je zastąpić włoskimi 🙂 Uwielbiam cynamon w wypiekach, zwłaszcza takich gdzie są właśnie orzechy <3