Letni Torcik

Kruche ciasto, lekkie i o delikatnym, cytrynowym smaku. Krem o cudownej konsystencji, gładki, idealnie słodki, stanowi doskonały dodatek do świeżych, orzeźwiających owoców. Oto Letni Torcik.

Są wakacje, jest ciepło i miło. Póki owoce sezonowe są jeszcze dostępne warto je dodać tu i tam, a w szczególności do takich deserów jak ten. Torcik owocowy to doskonały sposób na uczczenie wakacyjnego odpoczynku.

letni torcik

Ten torcik to właśnie rodzaj ciasta, który uwielbiam robić z jednego, prostego powodu. Lubię uśmiech osób, którymi nim częstuję. Niby prosta sprawa, ale mi daje dużo radości.

Jeżeli mowa o ciastach, to nie przepadam za robieniem tradycyjnych tortów i tortów w ogóle. Wiem, że wiele z nich wygląda pięknie i zachęcająco, ale dla mnie są po prostu trochę toporne. Może to kwestia tego, że mając urodziny w środku lata, rzadko miałam taki tort. Moja Mama zawsze przygotowywała jakieś lekkie owocowe ciasta lub serniki na zimno, tak by można było je z przyjemnością zjeść podczas upałów. Taka jest również ta tarta z kremem cytrynowym i świeżymi owocami. Lekka, orzeźwiająca, smaczna i pachnąca. Doskonała na lato.

letni torcik

Kruche ciasto warto przygotować własnoręcznie, tym bardziej że poświęcimy na to tylko chwilkę (nie licząc 30 minut, które musi przeleżeć w lodówce). Krem również nie jest tak trudny jak może się wydawać. Jeżeli będziemy go cały czas mieszać to dokładnie wyczujemy moment kiedy staje się gęsty. Oczywiście nie mogło zabraknąć sezonowych owoców: truskawek i malin. Aby było też trochę egzotycznie dodałam kiwi i pomarańcz.

letni torcik

Będą z Wami zupełnie szczera!, przygotowanie całości nie zajmuje długo i w ogóle się nie namęczymy. Większość czasu to pieczenie i trzymanie ciasta w lodówce 😉

Oczywiście tartę możecie przygotować wg swoich upodobań i użyć ulubionych owoców, najlepiej tych sezonowych.

LETNI TORCIK

ilość: 4 porcje (mała blaszka)

Składniki:

mąka 115g

ksylitol lub cukier 35g

masło 65g

żółtko 1 sztuka

skórka z 1/2 cytryny

krem:

mleko 185ml

żółtka 2 sztuki

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

mąka 1.5 łyżki

skórka z 1/2 cytryny

dowolne, pokrojone owoce

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy delikatnie ciasto. Zawijamy je w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem.

W rondelku delikatnie podgrzewamy mlek (nie zagotowujemy!). Żółtka ubijamy z ksylitolem, mąką i skórką cytryny. Powoli dodajemy do żółtek ciepłe mleko, po czym całość przenosimy do rondelka i gotujemy do momentu, aż krem zgęstnieje.

Przykrywamy rondelek i odstawiamy na bok. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto przenosimy do okrągłej foremki i delikatnie rozprowadzamy je po foremce formując tartę (ważne aby również przygotować wysokie brzegi).

Tartę pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 30 minut od wystygnięcia, po czym nakładamy krem i rozkładamy owoce. Wstawiamy tartę na minimum 30 minut do lodówki przed podaniem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



>
Facebook