Letnia konfitura pod wegańskimi herbatnikami

Letnia, orzeźwiająca konfitura z truskawek, rabarbaru i malin pod kruszonką z domowych, wegańskich herbatników. Ostatnio zobaczyłam w warzywniaku maliny, a to oznacza jedno: przyszło lato! Jeżeli lubicie niezbyt słodkie desery, a chcecie przy tym wykorzystać letnie dobroci (truskawki, rabarbar, maliny) to ten deser jest zdecydowanie dla Was. To idealne połączenie owocowego, świeżego smaku i kruchych domowych herbatniczków. Wegański deserek <3

Ostatnio miałam pytania czemu nie ma nic z rabarbarem?! No i w końcu jest 😀 Miałam chęć przygotować ten deser na bazie samych truskawek, ale jak zobaczyłam maliny i rabarbar to wiedziałam, że będzie to świetne połączenie. Ostatnio mam ochotę czerpać letnie smaki pełnymi garściami (póki są), więc pomyślałam, że to świetna okazja.

Letnia konfitura pod wegańskimi herbatnikami

Nie jestem wielkim cukiernikiem i przyznam się, że na początku miała to być tarta… Jednak ciasto (które zrobiłam tylko z 3 składników: mąka, olej roślinny i woda) nie chciało ze mną współpracować. Już kiedy włożyłam je do piekarnika wiedziałam, że muszę zmienić koncepcję i szybko wykombinować coś innego. Pomyślałam o tym, że dawno nie jadłam owocowego crumble i wtedy wpadłam na pomysł, że z owoców zrobię gęstą konfiturę i podam ją z pokruszonym ciastem (które przypomina herbatniki). Dla mojego męża nie mogło zabraknąć na tym bitej śmietany 😀

Przyznam, że nie spodziewałam się że ten deser będzie smakował tak dobrze i… swojsko. Bo przypomniał mi trochę dzieciństwo i robienie z babcią konfitur podczas wakacji. To był przepis z serii jak uratować sytuację i wykorzystać składniki. Kto wie czy nie wyszło mi to na dobre? 😀

Filmik z przepisem 🙂

Letnia konfitura pod wegańskimi herbatnikami

6 porcji (1 porcja – ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h

koszt: ok. 2,80 zł za 1 porcję

Składniki:

mąka pszenna 170 g

olej rzepakowy 75 g

zimna woda 25 ml

truskawki 750 g

maliny 250 g

rabarbar 250 g

woda 150 ml

cukier lub ksylitol 40 g

mąka ziemniaczana 30 g

woda 25 ml

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z olejem rzepakowym i wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową.

Dociskamy tak, aby utworzyło się ciasto jak spód na tartę. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W tym czasie owoce zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 10 minut.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Owoce słodzimy, mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Ponownie zagotowujemy i mieszamy do zgęstnienia.

Do miseczek wykładamy konfiturę, a na nią pokruszone ciasto. Podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.