Tarta – letnia i wytrawna

Letnia, Wytrawna Tarta doskonale nadaje się na lekki obiad! Jej sekretem są pieczone warzywa, które później lądują na kruchym cieście i zalewane są kremowym sosem.

Tarta jest zwieńczeniem tegorocznego warzywnego sezonu, znajdziecie w niej cukinię, pomidory, cebulę i paprykę. Wszystko co lubię,  a do tego ser cheddar i zioła, które nadają jej dodatkowego charakteru. Oczywiście możecie użyć dowolnie innego sera (np. koziego lub feta) i użyć innych warzyw. Najważniejsze to robić potrawy ze składników, które lubimy najbardziej.

tarta

Zachęcam Was również do przygotowania domowego ciasta na tartę. To, które użyłam w tym przepisie jest banalnie proste w przygotowaniu i praktycznie nie ma opcji niepowodzenia 😉

tarta

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na letni obiad to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pora na pomidora!

Letnia, Wytrawna Tarta

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

pomidory (ja użyłam malinowych) 2 sztuki

cebula 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

papryka 1/2 sztuki

oliwa

ciasto:

mąka pszenna 90g

masło 45g

żółtko 1 sztuka

woda 1-2 łyżki

szczypta soli

sos:

ser cheddar 30g

jajko 1 sztuka

pieprz 1/3 łyżeczki

majeranek 1/2 łyżeczki

zioła (oregano, bazylia, tymianek)

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 230 stopni. Zaczynamy od zapieczenie warzyw. Pomidory nacinamy (górę i dół na krzyż, aby później lepiej zeszła skórka), paprykę kładziemy całą (bez środka), cebulę i cukinie kroimy na pół.

Układamy warzywa na papierze do pieczenia i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy (ciasto ma być miękkie) i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną rolujemy i wykładamy boki foremki, a drugą spód. Można również spróbować rozwałkować ciasto i wyłożyć równocześnie na całość (ale jeżeli nie mamy wprawy może nam być ciężej).

Ciasto nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia i układamy naczynia żaroodporne (np. małe talaterki na wierzch w celu obciążenia ciasta).

Wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i ponownie pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie łączymy składniki na sos i kroimy warzywa.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinię w plasterki. Wykładamy warzywa na ciasto i zalewamy sosem. Pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 35 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



>
Facebook