Letnie Pomidorowe Spaghetti

Wiadomo, że Spaghetti to jedno ze smaczniejszych, szybkich dań w każdej odsłonie. My bynajmniej uwielbiamy takie obiadki! Od czasu do czasu przydają się ogromnie, kiedy wracamy oboje zmęczeni z pracy i chcemy obiad już teraz, zaraz. To Letnie Pomidorowe Spaghetti sprawdziło się doskonale. Smacznie i sycąco. A co najważniejsze niezwykle prosto i szybko. Delikatny smak pomidorków z czosnkiem doskonale wpasował się w całość podaną z ricottą.

Letnie Pomidorowe Spaghetti

Zazwyczaj spaghetti jadłam posypane serem, ale ostatnio w mojej lodówce o wiele częściej można znaleźć ricottę, dlatego też spróbowałam takiego połączenia. To danie z resztą można podać na tyle sposobów, z tak wieloma produktami, że śmiało można dzięki niemu wyczyścić lodówkę. Doskonale smakować będzie z innymi warzywami jak i mięsem.

Letnie Pomidorowe Spaghetti

Innym daniem, które przygotowuję w chwili gdy nie ma czasu na zrobienie obiadu jest spaghetti carbonara. Jest ono również ulubionym posiłkiem przedtreningowym mojego Męża 😉 A Wy jak się ratujecie w momencie gdy nie ma czasu na zrobienie obiadu?

LETNIE POMIDOROWE SPAGHETTI

ilość: 2 porcje

Składniki:

 makaron pełnoziarnisty spaghetti 170g

oliwa 1 łyżka

pomidorki koktajlowe 12 sztuk

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

ricotta 95g

mleko 35ml

czosnek 1 ząbek

bazylia

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki kroimy na pół. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek (1-2 minuty) i dorzucamy pomidorki.

Smażymy je około 2-3 minuty i przyprawiamy. W międzyczasie mieszamy ricottę z mlekiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Makaron wrzucamy na patelnię i łączymy z pomidorkami.

Podajemy z porcją ricotty, przyprawami i bazylią.