Letnie Pomidorowe Spaghetti

Wiadomo, że Spaghetti to jedno ze smaczniejszych, szybkich dań w każdej odsłonie. My bynajmniej uwielbiamy takie obiadki! Od czasu do czasu przydają się ogromnie, kiedy wracamy oboje zmęczeni z pracy i chcemy obiad już teraz, zaraz. To Letnie Pomidorowe Spaghetti sprawdziło się doskonale. Smacznie i sycąco. A co najważniejsze niezwykle prosto i szybko. Delikatny smak pomidorków z czosnkiem doskonale wpasował się w całość podaną z ricottą.

Letnie Pomidorowe Spaghetti

Zazwyczaj spaghetti jadłam posypane serem, ale ostatnio w mojej lodówce o wiele częściej można znaleźć ricottę, dlatego też spróbowałam takiego połączenia. To danie z resztą można podać na tyle sposobów, z tak wieloma produktami, że śmiało można dzięki niemu wyczyścić lodówkę. Doskonale smakować będzie z innymi warzywami jak i mięsem.

Letnie Pomidorowe Spaghetti

Innym daniem, które przygotowuję w chwili gdy nie ma czasu na zrobienie obiadu jest spaghetti carbonara. Jest ono również ulubionym posiłkiem przedtreningowym mojego Męża 😉 A Wy jak się ratujecie w momencie gdy nie ma czasu na zrobienie obiadu?

LETNIE POMIDOROWE SPAGHETTI

ilość: 2 porcje

Składniki:

 makaron pełnoziarnisty spaghetti 170g

oliwa 1 łyżka

pomidorki koktajlowe 12 sztuk

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

ricotta 95g

mleko 35ml

czosnek 1 ząbek

bazylia

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki kroimy na pół. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek (1-2 minuty) i dorzucamy pomidorki.

Smażymy je około 2-3 minuty i przyprawiamy. W międzyczasie mieszamy ricottę z mlekiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Makaron wrzucamy na patelnię i łączymy z pomidorkami.

Podajemy z porcją ricotty, przyprawami i bazylią.



  • My zawsze mamy w lodówce jakiś hummus na czarną godzinę 😛 Ale taki makaron też uwielbiamy szczególnie posypany nieaktywnymi płatkami drożdżowymi 😀

    • Właśnie muszę wypróbować te płatki drożdżowe, ale jeszcze w żadnym sklepie się na nie nie natknęłam

      • Polecamy płatki z firmy Radix-Bis są najbardziej smakowe 🙂 Od firmy Smak Zdrowia były praktycznie bez smaku 🙂

  • W razie braku czasu również ratuję się spaghetti na obiad 🙂 Pyszne i zawsze się sprawdza. A najlepsze jest to, że można kombinować z dodatkami i wtedy smak dania za każdym razem jest inny 🙂

    • Dokładnie! To najlepsze awaryjne danie 😀

  • Poprosimy Carbonarę na blogu! 🙂

    • Jak tylko uporam się z przepisami w kolejce do opublikowania to będzie 😉 Póki co mogę zdradzić, że to chyba najprostsze danie ever i robię je w dwóch wersjach: dla siebie (bez mięsa), dla męża (z kiełbasą). W przypadku przepisu z kiełbasą na 1 osobę: gotuję makaron, a w tym czasie już się podsmaża kiełbasa. W miseczce roztrzepuję 2 jajka z solą, pieprzem i serem cheddar. Następnie makaron dorzucam do kiełbasy i bardzo zmniejszam ognień, aby po wlaniu jajem delikatnie się ścięły i gotowe 😉

  • Kiedy nie ma za wiele czasu na zrobienie posiłku wtedy rzeczywiście przydaje się przepis na szybkie i smaczne danie. Rzeczywiście spaghetti nie wymaga od nas wiele pracy, a przy tym jest smacznym i wartościowym posiłkiem. Zawsze ląduje na talerzu w kryzysowych sytuacjach. 😉

    • Dokładnie! Zawsze kiedy wracam po pracy i już w drodze wiem, że nie zdążę zrobić zaplanowanego obiadu to cieszę się, że mam w zanadrzu spaghetti 😀