Macaroni and Cheese, czyli obiad dla zabieganych

Wystarczą 3 składniki do zrobienia bardzo prostego i smacznego obiadu.

Macaroni and Cheese to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej w postaci makaronu z serem. Zbytnio nie przepadam za wersją zapiekaną, bo wolę kiedy jest bardziej kremowo. Pomimo swojej prostoty Macaroni and Cheese to jak dla mnie wspaniały pomysł na obiad, który nie tylko pojawi się szybko na stole, ale również będzie bosko smakować i nas nasyci.

macaroni and cheese

Tak jak mówiłam zrobiłam Macaroni and Cheese tylko z 3 składników! (nie licząc soli i pieprzu) Makaron, mleko zagęszczone i ser cheddar. To na prawdę wszystko. Dodatkowo podałam je z ketchupem, ale wspaniale smakuje również bez niego.

macaroni and cheese

Oczywiście danie jest proste w przygotowaniu, a jeżeli chcecie dodać do niego jakiś dodatkowych składników to nic nie stoi na przeszkodzie. Mogą to być warzywa lub mięso. Tak na prawdę możecie stworzyć dowolną wersję na podstawie tego przepisu. Do tego doskonale nadaje się na szybką kolację dla przyjaciół lub obiad po pracy.

macaroni and cheese

MACARONI AND CHEESE

ilość: 2 porcje

Składniki:

makaron cavatappi (lub inny np. świderki lub penne) 205g

mleko zagęszczone 95g

ser cheddar 90g

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do rondelka wlewamy mleka oraz starty ser i pieprz. Gotujemy sos przez około 5 minut.

Makaron odcedzamy i przenosimy do miski. Zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy z ketchupem, bez lub z innymi dodatkami.



  • marzena

    Jak ja lubię takie dania 🙂

    • Ja też 🙂 Szkoda, że niezbyt zdrowe, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi 😀

  • Emilia ze 100procentkalorii.pl

    Gdyby nie brak mleka zagęszczonego w lodówce, to macaroni and cheese właśnie by się robił. Aż w brzuchu burczy od patrzenia! 😉

    • To w takim razie wiadomo co jutro dokupić 😀

  • Magdalena Laskowska

    Mniam pyszne danie i do tego szybkie :).

  • uwielbiam szybkie dania 🙂