Makaron Cavatappi ze Szpinakiem, Panierką i Serem Cheddar

Pomimo tego, że do kwietnia jeszcze 2 tygodnie mam cały czas wrażenie, że to już jutro. Już jutro się obudzę i będzie wiosna. Gdzieniegdzie można już napotkać pierwsze jej oznaki. Zaczyna być coraz więcej słońca, które budzi mnie już przed 7 rano.

makaron cavatappi

Ale prawda jest taka, że jeszcze wiosny nie ma, dlatego staram się aby na moim talerzu znaleźć trochę zieleni i lekkości. Tak powstało proste, makaronowe danie ze szpinakiem, które robi się dosłownie chwilkę. To samo danie można zrobić z jarmużem, ale mojemu podniebieniu zdecydowanie bardziej odpowiada smak szpinaku.

makaron cavatappi

Bardzo podoba mi się połączenie szpinaku z serem cheddar, a do tego panierka zrobiona na masełku dodaje  ciekawego smaku i konsystencji. W ciągu 15 minut danie gotowe! Panierkę zrobiłam z bułki tartej oraz przypraw (natki pietruszki, oregano, bazylii, pieprzu i soku z cytryny). Kto powiedział, że taka panierka z bułki tartej musi być nudna? 🙂

MAKARON CAVATAPPI ZE SZPINAKIEM, PANIERKĄ I SEREM CHEDDAR

ilość: 2 porcje

Składniki:
makaron cavatappi (lub inny który lubicie) 135g

bułka tarta 60g

natka pietruszki, pieprz czarny, bazylia, oregano, czosnek granulowany

sok z cytryny

masło 2 łyżki

szpinak 40g

ser cheddar 60g

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie bułkę tartą mieszamy z natką pietruszki, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy panierkę około 4 minuty. Zdejmujemy ją i smażymy szpinak. Ugotowany makaron dorzucamy do szpinaku i posypujemy startym serem oraz panierką.



  • właśnie sobie przypomniałam że mam ten makaron w domu- oczywiście nie miałam pojecia że tak się nazywa:) ale wygląda świetnie:) czy mogę czymś zastąpić bułkę tartą? od dawna jej nie jem i nawet nie posiadam

    • Myślę, że aby urozmaicić smak można dodać grzanki lub spróbować zrobić taką panierkę z kaszy mannej lub otrębów (aczkolwiek nie próbowałam 🙂 ).