Makaron domowy z dynią

Makaron domowy stał się u mnie czymś na porządku dziennym i nadal zachwycam się jego smakiem. Nie ma to jak porządna micha orkiszowego makaronu z dodatkiem warzyw. Wraz z końcem zimy warto sięgnąć po dynię piżmową. Tym razem podałam ją z makaronem bez sosu. I uwierzcie mi, że nie był on zupełnie potrzebny. Konsystencja domowego makaronu al dente z rozpływającą się w ustach dynią i dodatkiem wyrazistego sera oraz orzechów to doskonałe połączenie. Nic dodać, nic ująć.

domowy makaron

Makaron domowy z dynią

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 40 minut (w tym 30 minut pieczenia)

kosz to ok. 4 zł

Składniki:

makaron domowy:

mąka orkiszowa lub pszenna (można również użyć pół na pół) 130 g

szczypta soli

jajko 1 sztuka

ciepła woda 50 ml

warzywa:

dynia piżmowa 410 g pokrojone w kostkę

cebula czerwona 1 sztuka

rozmaryn 1/4 łyżeczki

oliwa z oliwek 1 łyżka

dodatki:

orzechy włoskie 15 g

ser szwajcarski 20 g

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zaczynamy od wymieszania dyni z posiekaną cebulą, rozmarynem, solą i oliwą. Warzywa wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 230 stopniach ok. 30 minut (co jakiś czas mieszając).

W tym czasie łączymy składniki na ciasto, które po dokładnym wyrobieniu odstawiamy na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy (bardzo cienko) i kroimy w paseczki (na tagiatelle).

Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, makaron gotujemy we wrzącej wodzie ok. 2-3 minuty. Makaron podajemy z warzywami, orzechami, serem i pieprzem.

Zapisz

Zapisz