Makaron po koreańsku

Makaron po koreańsku, czyli kuchnia azjatycka w mojej kuchni😁🍜

Makaron po koreańsku

Makaron po koreańsku

2 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 10 minut gotowania

koszt: ok. 2.50 zł za porcję

Składniki:

200 g makaronu spaghetti lub azjatyckich noodli
1 marchew
1/2 mocno dojrzałej gruszki
50 ml sosu sojowego
10 g cukru kokosowego
10 g oleju lub oliwy
10 g nasion sezamu
10 g grzybów shitake (lub innych suszonych grzybów)
10 ml octu ryżowego (lub zwykłego octu)
garść szczypiorku
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pasty chili (lub 1/2 papryczki chili)

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (najlepiej pod koniec przygotowywania posiłku).

Gruszkę, sos sojowy, cukier, olej, ocet, szczypiorek, ocet, chili blendujemy. Mieszamy z pokrojoną w paski marchewką i dusimy ok. 10 minut.

Pod koniec podsmażamy z sezamem i makaronem. Podajemy ze szczypiorkiem.

Korean style pasta

2 portions (1 has approx. 500 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 10 minutes of cooking

Ingredients:

200 g spaghetti or Asian noodles
1 carrot
half of pear
50 ml soy sauce
10 g coconut sugar
10 g oil or olive oil
10 g sesame seeds
10 g shiitake mushrooms (or other dried mushrooms)
10 ml vinegar rice (or plain vinegar)
a handful of chives
1 large clove of garlic
1/2 teaspoon of chili paste (or 1/2 of a chili pepper)

Instructions:

Cook the pasta according to the instructions on the package (preferably at the end of preparing the meal).

Blend the pear, soy sauce, sugar, oil, vinegar, chives, vinegar, and chili. Mix with carrots cut into strips and stew for about 10 minutes.

At the end, fry with sesame and noodles. Serve with chives.