Makaron soba z sosem awokado

W zeszłym tygodniu zjadłam ten obiad 3 razy! Dlaczego? Po pierwsze Makaron Soba z Sosem Awokado to jeden z szybszych obiadów, które można przygotować, bo jest już na stole prawie w 10 minut. Po drugie uwielbiam awokado (i makaron soba z resztą też). Po trzecie zjadłam porcję mojego męża, który miał ochotę na co innego.

Po przejściu na weganizm brakowało mi takich kremowych, sycących sosów. Te na bazie awokado są świetne, bo nie dość, że dostarczają zdrowych tłuszczy to jeszcze smakują wyśmienicie!

Makaron soba z sosem awokado

Samo awokado może być trochę mdłe, ale w połączeniu z czosnkiem, papryczkami chili, sezamem, szpinakiem, sokiem z cytryny tworzy krem doskonały.

Makaron soba z sosem awokado

4 porcje (1 porcja to ok. 510 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 3,90 zł za osobę

Składniki:

385g makaronu soba

sos:

1,5 sztuki awokado

garść świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

sok z 1/4 cytryny

25ml wody

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

35g sezamu i papryczki chili do podania

 

Wykonanie:

Makaron soba gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki na sos blendujemy na kremowy sos. Makaron podajemy z sosem, sezamem i papryczką chili.

Soba noodles with avocado sauce

First of all, Soba Noodles with Avocado Sauce is one of the fastest dinners that can be prepared, because it’s already on the table in almost 10 minutes. Secondly, I love avocado (and soba noodles too).

4 servings (1 serving – 510 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

385g soba noodles

sauce:

1.5 rape avocados

a handful of fresh spinach

1 clove of garlic

juice from 1/4 of lemon

25ml water

2 tablespoons of oil

salt and pepper to taste

35g sesame and chili pepper for serving

Instructions:

Cook the soba noodles according to the instructions on the packaging. Blend the ingredients for the sauce. Serve noodles with sauce, sesame seeds and chili peppers.