Makaron z soczewicą i cukinią a’la bolognese

Makaron z soczewicą i cukinią a’la bolognese to tani i prosty obiad wegański gotowy w 25 minut. Taki sos warto wypróbować! Doprawiony porządną ilością czosnku, oregano, papryki. A do tego świeży smak cukinii, na którą teraz mamy sezon, więc trzeba to wykorzystać.

W wielu wegańskich potrawach soczewica sprawdza się znakomicie! Jest dobra, tania i łatwo dostępna. Dlaczego tego nie wykorzystać? Złoty krem soczewicowy o smaku kokosowym to jeden z moich ulubionych przepisów. Soczewica również doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa w curry ze szpinakiem.

Makaron z soczewicą i cukinią a'la bolognese

Nic więc dziwnego, że soczewica musiała wylądować w sosie a’la bolognese. Sos, który przygotowałam jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Użyłam gotowej passaty pomidorowej, czosnku, cebuli, wędzonej papryki i octu ryżowego. Wszystko zajmuje dosłownie chwilę!

Bazą mojego sosu jest też cukinia. Mamy na nią sezon, który staram się wykorzystać jak tylko mogę! Jeżeli szukacie inspiracji na przepisy z cukinią to znajdziecie u mnie na blogu takich sporo. Moim zdaniem zawsze stanowi ona doskonały dodatek do makaronu.

Makaron z soczewicą i cukinią a’la bolognese

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 2,70 zł za 1 porcję

Składniki:

makaron (ja użyłam mini kolanek) 200 g

cukinia 1 sztuka

cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka

czosnek pokrojony w kosteczkę 2 ząbki

passata 280 g

soczewica 60 g

papryka czerwona 3/4 łyżeczki

oregano 1 łyżeczka

ocet ryżowy 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię kroimy w paski. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju (ok. 5 minut).

Dodajemy cukinię i podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy soczewicę, passatę, paprykę, oregano, ocet i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Jeżeli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron podajemy z sosem.

Pasta a’la bolognese with lentil and zucchini

Pasta a’la bolognese with lentil and zucchini is cheap and easy, vegan dinner ready in 25 minutes. Is really worth trying! Season with a lot of garlic, oregano and paprika.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: ok. 25 minutes

Ingredients:

pasta 200 g

1 zucchini

1 diced onion

2 diced garlic cloves

passata 280 g

lentil 60 g

smoked paprika 2/3 teaspoon

oregano 1 teaspoon

rice vinegar 1 teaspoon

salt and pepper

Instructions:

Cook pasta according to instructions. Cut the zucchini into strips. Fry onion and garlic with small amount of oil for 5 minutes. Add the zucchini and fry for another 5 minutes.

Add lentil, passata, paprika, oregano, rice vinegar and stew under cover for 10 minutes. If sauce is too dense, add more water. Season with salt and pepper.

Serve sauce over pasta.