Makaron w kremie batatowym i jarmużem

Ten kremowy, wegański makaron w kremie batatowym może być cały twój, jeśli tylko zdobędziesz składniki i ruszysz do kuchni… (to łatwiejsze niż myślisz!) Muszę przyznać, że duża ilość węglowodanów to zdecydowanie to co lubię najbardziej i nawet nie jest mi z tego powodu źle! To danie jest zrobione z łatwo dostępnych składników, jest szybkie, proste i przede wszystkim idealnie sycące.

Makaron w kremie batatowym i jarmużem

Makaron w kremie batatowym i jarmużem

3 porcje (1 ma ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+10 minut gotowania)

koszt: ok. 2,40 zł za porcję

Składniki:

300 g makaronu penne
1 ugotowany batat (ok. 200 g)
25 g nerkowców (namoczonych przez noc)
125 ml wody (po ugotowaniu makaronu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i chili do smaku
70 g jarmużu
15 g pestek dyni
15 g nerkowców

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. W tym czasie jarmuż mieszamy z pestkami dyni, nerkowcami, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (pieczemy do momentu aż jarmuż będzie chrupiący).

Blendujemy składniki na sos i doprawiamy. Mieszamy z makaronem i podajemy z jarmużem, pestkami i orzechami.

Pasta in a sweet potato cream and kale

3 servings (1 has 470 kcal)

time of preparation: 15 minut (+10 minutes of cooking)

Ingredients:

300 g of pasta
1 cooked sweet potato (about 200 g)
25 g of cashews (soaked overnight)
125 ml of water (after cooking pasta)
2 cloves of garlic
1 tablespoon of apple cider vinegar
1 tablespoon of oil
1 teaspoon of smoked pepper
1 teaspoon of dried herbs
salt and chili to taste
70 g of kale
15 g of pumpkin seeds
15 g of cashews

Instructions:

Cook the pasta according to the instructions on the packaging. In the meantime, mix kale with pumpkin seeds, cashew, sprinkle with olive oil, season with salt and put in a preheated oven (bake until the kale will be crunchy).

Blend the ingredients for the sauce and season. Mix with pasta and serve with kale, seeds and nuts.

 



>
Facebook