Makaron w kremowym sosie grzybowym

Makaron + kremowy, grzybowy sos… czego potrzeba więcej?!😍✌️

Makaron w kremowym sosie grzybowym

Makaron w kremowym sosie grzybowym

2 porcje (1 porcja ma ok. 490 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 3.50 zł za porcję

Składniki:

150 g ulubionego makaronu
150 g jogurtu roślinnego
1 cebula
50 g kaszy jaglanej
10 g suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
10 g suszonej żurawiny (namoczonych przez noc)
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sok i skórka z 1/4 cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą kilkukrotnie aby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy ok. 15 minut.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy cebulkę do zeszklenia.

Kaszę blendujemy z jogurtem, czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy.

Makaron mieszamy z sosem, pokrojonymi drobno grzybami, żurawiną.

Pasta in creamy mushroom sauce

2 servings (1 has 490 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

150 g of your favorite pasta
150 g plantbased yogurt
1 onion
50 g millet
10 g dried mushrooms (soaked overnight)
10 g dried cranberries (soaked overnight)
1 tablespoon of oil
2 garlic cloves
juice and zest of 1/4 lemon
1 teaspoon dried basil
1/2 teaspoon dried rosemary
salt and pepper to taste

Instructions:

Rinse millet with water several times to get rid of bitterness, and then cook for about 15 minutes.

Cook pasta according to the instructions on the packaging. Fry the onion with oil for 5 minutes.

Blend millet with yogurt, garlic, juice and lemon zest. Season.

Mix the pasta with sauce, finely chopped mushrooms and cranberries.