Makaron w wegańskim, kremowym sosie z grzybami

Comfort food? Kojarzy mi się z makaronem w wegańskim kremowym sosie z grzybami!

Makaron w wegańskim, kremowym sosie z grzybami

Makaron w wegańskim, kremowym sosie z grzybami

2 porcje (1 porcja ma ok. 460 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 15 minut gotowania)

koszt: ok. 4,60 zł za porcję

Składniki:

175 g ulubionego makaronu
500 g pieczarek
85 g kukurydzy
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
rozmaryn, oregano, chili, sól do smaku
sos:
1 szklanka mleka roślinnego
20 g mąki
1 łyżka oliwy
suszone zioła, sól i pieprz do smaku
2 łyżki płatków drożdżowych do podania

Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy chwilę czosnek, a po chwili dodajemy pieczarki i kukurydzę.

Przyprawiamy i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje. Mieszamy dokładnie składniki na sos trzepaczką, a następnie dodajemy do warzyw.

Cały czas mieszając gotujemy do zagęszczenia na dużym ogniu. Dodajemy makaron, mieszamy i podajemy z płatkami drożdżowymi.

Pasta in vegan, creamy mushroom sauce

2 servings (1 has 460 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 15 minutes of cooking)

Ingredients:

175 g of your favorite pasta
500 g of mushrooms
85 g of sweet corn
3 cloves of garlic
1 tablespoon of oil
rosemary, oregano, chili, salt to taste
sauce:
1 glass of plantbased milk
20 g of flour
1 tablespoon of oil
dried herbs, salt and pepper to taste
2 tablespoons of yeast flakes for sarving

Instructions:

Cook the pasta according to the instructions on the package. Fry the garlic in oil for a while, than add the mushrooms and corn.

Season and fry until all water evaporates. Whisk the ingredients thoroughly for the sauce and then add to the pan.

Stir and cook for one minute. Add pasta, mix and serve with yeast flakes.