Makaron z sosem guacamole

Co mogę zrobić z awokado? Często słyszę to pytanie Awokado daje nam wieeele możliwości, ale ja chyba najbardziej lubię w formie sosów i kremów, które są świetnym dodatkiem do makaronu lub tostów.

Makaron z sosem guacamole

Makaron z sosem guacamole

2 porcje (1 ma ok. 490 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 10 minut gotowania)
koszt: ok. 3.90 zł za porcję

Składniki:

1 awokado
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka bazylii
łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól i chili do smaku
200 g makaronu

Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Blendujemy składniki na sos, mieszamy z makaronem i podajemy.

Pasta with guacamole sauce

2 servings (1 has 490 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+ 10 minutes of cooking)

Ingredients:

1 avocado
3 tablespoons of olive oil
1 clove of garlic
1/4 lemon juice
1 teaspoon basil
teaspoon yeast flakes (optional)
salt and chili to taste
200 g of pasta

Instructions:

Cook the pasta according to the directions on the package. Blend the ingredients for the sauce, mix with pasta and serve.