Makaronowa sałatka z sosem orzechowym

Jeżeli szukacie sposobu na zdrowy i lekki obiad to ta makaronowa sałatka z sosem orzechowym jest strzałem w dziesiątkę. Gotowa w mniej niż 30 minut i pełna warzyw.

Lato to idealna pora na sałatki! Dla mnie muszą być one pomimo wszystko syte. Dlatego dodatek makaronu pełnoziarnistego i sosu orzechowego daje radę i powoduje, że mogę z uczuciem sytości i satysfakcji wstać od stołu.

Makaronowa sałatka z sosem orzechowym

Poza tym jest to przepis dla każdego kto nie lubi zbytnio gotować, kiedy za oknem żar leje się z nieba. Wystarczy tylko ugotować makaron, warzywka pokroić, a składniki na sos wymieszać.

Ta sałatka doskonale sprawdzi się również do zapakowania na wynos. Wypróbowane! 😀

Makaronowa sałatka z sosem orzechowym

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: mniej niż 30 minut

koszt: ok. 3,30 zł za 1 porcję

Składniki:

sos:

masło orzechowe (100% orzechów!) 55 g

oliwa z oliwek 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżka

chili, imbir do smaku

czosnek 1 ząbek

woda 25 ml

pozostałe:

makaron (dowolny) 140 g

kapusta pekińska 1/2 sztuki

marchewka 1 sztuka

papryka 1/2 sztuki

szczypiorek i natka pietruszki

nerkowce 15 g

Wykonanie:

Składniki na sos (czosnek przeciskamy przez praskę) dokładnie mieszamy lub miksujemy przy użyciu blendera. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy więcej wody.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, paprykę kroimy w paski. Warzywa mieszamy z pokrojonym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Mieszamy z sosem i makaronem. Podajemy z orzechami.

Salad with spaghetti and peanut sauce

Looking for healthy and light dinner? This salad with spaghetti and peanut sauce is just great. Ready in less than 30 minutes and full of veggies.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: less than 30 minutes

Ingredients:

sauce:

peanut butter (100% nuts) 55 g

olive oil 1 tablespoon

soy sauce 1 tablespoon

chili, ginger

1 clove of garlic

water 25 ml

pozostałe:

spaghetti pasta (or any other) 140 g

1/2 medium cabbage

1 carrot

1/2 red bell pepper

chives and parsley

cashews 15 g

Instructions:

Składniki na sos (czosnek przeciskamy przez praskę) dokładnie mieszamy lub miksujemy przy użyciu blendera. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy więcej wody.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, paprykę kroimy w paski. Warzywa mieszamy z pokrojonym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Mieszamy z sosem i makaronem. Podajemy z orzechami.