Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem w sosie pomidorowym 😍 Danie pyszne i łatwe do przygotowania – można użyć dowolnego makaronu, który macie akurat w szafce 😉💁‍

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem

2 porcje (1 ma ok. 590 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut + 40 minut gotowania

koszt: ok. 6.30 zł za porcję

Składniki:

200 g dowolnego makaronu (może być do lasagne lub cannelloni)
225 g tofu (naturalnego lub wędzonego)
200 g mrożonego szpinaku
1/3 łyżeczki garam masala lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy:
250 g passaty pomidorowej
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
chili wg uznania

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy składniki na sos pomidorowy (ok. 10 minut). Makaron wrzucamy do wrzątku na 5 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tofu rozdrabniamy w rękach i mieszamy ze szpinakiem (rozmrożonym),przyprawami, oliwą oraz makaronem.

Wykładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy ok. 35 minut.

Przed końcem możemy posypać zapiekankę płatkami nieaktywnych drożdży.

Pasta casserole with spinach

2 portions (1 has about 590 kcal)

time of preparation: 20 minutes + 40 minutes of cooking

Ingredients:

200 g favorite pasta (for example lasagne or cannelloni)
225g tofu (natural or smoked)
200 g frozen spinach
1/3 tsp garam masala or nutmeg (optional)
1 tbsp olive oil
salt and pepper to taste
tomato sauce:
250 g tomato passata
1/4 cup of vegetable broth
1 tablespoon of olive oil
1 teaspoon of oregano
chili for taste

Instructions:

In a saucepan, heat the ingredients for tomato sauce (about 10 minutes). Put the pasta in boiling water for 5 minutes.

Preheat the oven to 180 Celsius degrees. Grind the tofu in your hands and mix it with spinach (defrost), spices, oil and pasta.

Place in an ovenproof dish, pour the sauce over and bake for about 35 minutes.

Before the end, you can sprinkle the casserole with flakes of inactive yeast.