Makowiec

Makowiec to „must have” na świątecznym stole. Jak dla mnie jedyny prawdziwy to taki robiony od początku do końca od podstaw i przede wszystkim z sercem. Bo co może być lepszego niż przygotowywanie pysznego wypieku dla najbliższych i to właśnie w okresie świąt. Nie ma tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu i zrobić wszystko domowym sposobem, bez kupnej masy makowej, a do tego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach.

makowiec

Makowiec przygotowałam na bazie przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl. Troszkę go zmodyfikowałam i użyłam domowej masy makowej. Polecam zajrzeć do Róży, bo to świetna strona, na której znaleźć możecie wiele wspaniałych inspiracji!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie maku to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Makowiec

16 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

mąka pszenna 410g

mleko 45ml

ksylitol lub cukier 15g

masło 40g

jajka 2 sztuki

drożdże 45g

domowa masa makowa:

mak (może być zmielony) 260g

masło 40g

miód 85g

rodzynki 105g

orzechy włoskie 55g

migdały 30g

suszone morele 45g

suszone owoce miechunki 45g

skórka pomarańczy (pokrojona  w kostkę, po obraniu sparzonej wrzątkiem pomarańczy)

sok z 1/2 pomarańczy

wino białe 2 łyżki

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy z masłem i ksylitolem (nie zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest zmielony to mielimy do dwukrotnie.

Orzechy włoskie rozkruszamy, migdały gotujemy minutę po czym zalewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę i również rozkruszamy. Suszone morele kroimy w plasterki.

W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, bakalie, sok z pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy.

Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Makowiec zawijamy w papier do pieczenia i zawiązujemy końcówki sznurkiem.

Pieczemy go ok. 40 minut. Podajemy po wystudzeniu i posypaniu cukrem pudrem.

Zapisz

Zapisz



3 thoughts on “Makowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*