Malinowe muffinki z kruszonką

Maliny… dawno ich nie jadłam, a że tęsknię za tym letnim smakiem postanowiłam go gdzieś przemycić. Padło na Muffinki. Wymarzyły mi się takie wilgotne i ciągliwe. Wiem, że zawsze są problemy aby później wyciągnąć je dobrze z foremki i aby wyglądały estetycznie, dlatego zrobiłam jeszcze kruszonkę. Wyszły puszyste i ciągutkie, takie jak chciałam 😀

malinowe muffinki

malinowe muffinki

MALINOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ

ilość: 4 porcje (około 9 muffinek)

Składniki:

jajko 1 sztuka

mleko 100ml

olej 25ml

ksylitol 2 łyżki

mąka pszenna 95g + 50g na kruszonkę

proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki + tyle samo na kruszonkę

soda oczyszczona 1/4 łyżeczki

siemię lniane 1 łyżeczka

cynamon, gałka muszkatołowa

maliny mrożone 160g

masło 2 łyżki

Wykonanie:

Mieszamy jajko z mlekiem i olejem. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, siemię, przyprawy i maliny. Mieszamy i przenosimy do mokrych składników.

Całość jeszcze mieszamy bardzo delikatnie. Przygotowujemy kruszonkę z mąki, proszku i masła.

Do foremek nakładamy masę malinową i na to kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Teraz najcięższa część. Ciasto jest ciągliwe i lekko wilgotne, dlatego należy je wyjmować podważając delikatnie widelce.

W ten sposób również umożliwiamy kruszonce obtoczenie całej muffinki.



>
Facebook