Malinowo-Cynamonowe Pancakes

Placuszki mogą być różne. Ja najbardziej lubię te pulchne i średniej wielkości. Zawsze staram się aby były pulchne! Bardzo dobry efekt można uzyskać dzięki ubitemu białku jajka, które nadaje im odpowiedniej lekkości. Jeżeli jesteście weganami lub po prostu nie chcecie użyć jajek, z pomocą może przyjść Wam Aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy. Myślę, że to prawdziwa rewolucja dla wegan. Jak dla mnie niesamowita sprawa! Ludzie robią z niej świetne rzeczy, takie jak piękne bezy. Również te pancakes możecie zrobić z zastosowaniem aquafaby, będą wtedy równie pulchne jak te z białkiem.

malinowo-cynamonowe pancakes

Malinowe, cynamonowe, pulchne pancakes! Doskonałe na weekendowe, leniwe śniadanie. Ja zrobiłam więcej i mogłam następnego dnia zabrać ze sobą. Były nadal pyszne.

malinowo-cynamonowe pancakes

Jak wspomniałam podstawą puszystych pancakes jest ubite białko.

malinowo-cynamonowe pancakes

Przed smażeniem wrzucamy garść malinek, dzięki czemu będą miały bardziej orzeźwiający smak. A jak dla mnie dodatek czerwonego koloru w daniu zawsze pięknie wygląda.

malinowo-cynamonowe pancakes

Pancakes podałam z dodatkowymi malinami na wierzchu!

… i z serkiem homogenizowanym 🙂

Smakowitego dnia!

MALINOWO-CYNAMONOWE PANCAKES

ilość: 4 porcje

Składniki:

białko jaja 1 sztuka

mąka pszenna 175g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

cynamon

mleko 190ml

olej 15g

maliny 90g

maliny i serek homogenizowany do podania

Wykonanie:

Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niego resztę składników i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni.

Podajemy z owocami i serkiem homogenizowanym.



6 thoughts on “Malinowo-Cynamonowe Pancakes”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*