Malinowo-cytrynowe Babeczki z MiniPlacuszkami

Ci z Was którzy mnie obserwują od dłuższego czasu na pewno zauważyli, że bardzo często robię Babeczki. Nie zawsze tak było. Dopiero ostatnio udało mi się przekonać siebie do ich pieczenia. Wcześniej zdecydowanie wolałam piec duże ciasta niż bawić się w foremki. Teraz jest zupełnie inaczej. Bardzo lubię wygląd babeczek i to że stanowią taką niewinną namiastkę ciasta.

malinowo-cytrynowe babeczki

Pewnie pomyślicie, że te babeczki to przegięcie! Otóż nie! Są szalenie pyszne i to nic, że wyglądają dziwnie z tymi małymi placuszkami na górze. Dla mnie są urocze 😀

malinowo-cytrynowe babeczki

Babeczki są bardzo malinowe. Jak widać z resztą. Maliny w cieście + sos malinowy. Ale to nie wszystko, bo jeszcze skórka z cytryny, krem, i miniplacuszki z kaszy mannej!

malinowo-cytrynowe babeczki3

To jak? Spróbujesz?

MALINOWO-CYTRYNOWE BABECZKI Z MINIPLACUSZKAMI

ilość: 4 porcje

Składniki:

mąka pszenna 75g

ksylitol 25g

proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

soda oczyszczona 1/4 łyżeczki

masło 25g

jogurt naturalny 25g

mleko 25ml

cukier wanilinowy 1/4 łyżeczki

skórka z cytryny 1/2 sztuki

maliny mrożone 50g

kasza manna 15g

mleko 2 łyżki

ksylitol 1 łyżeczka

olej 1 łyżeczka

maliny 95g

woda 1 łyżeczka

ksylitol 1 łyżka

sok z cytryny 1/2 sztuki

masło 25g

serek homogenizowany naturalny 45g

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnej miseczce mieszamy jogurt z mlekiem, cukrem wanilinowym i skórką cytryny.

Suche składniki dodajemy do mokrych. I mieszamy. Rozpuszczamy w rondelku masło i również dodajemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy wody.

Dosypujemy maliny i delikatnie mieszamy. Przenosimy masę do foremek i pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Pozostałe maliny wrzucamy do rondelka z ksylitolem, sokiem z cytryny i wodą.

Gotujemy maliny około 15 minut (do zgęstnienia). Kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy ksylitol i olej.

Mieszamy i smażymy po minucie na każdą stronę na rozgrzanej patelni. Masło miksujemy z serkiem homogenizowanym na gładką masę i odstawiamy do lodówki.

Na babeczki po ostygnięciu nakładamy krem, miniplacuszki i konfiturę malinową.

 



  • zabij mnie, prawie poczułam smak i zapach tych malin! ja dziś musiałam się zadowolić mrożonymi jagodami- też pycha:)

  • mmmm <3

  • mniaaaaam !

    • Dokładnie to wykrzyczałam dzisiaj kiedy ich spróbowałam 😀