Malinowo-cytrynowe drożdżówki

Dzisiaj wspaniały przepis na wegańskie drożdżówki z malinowo-cytrynowym nadzieniem 🍋🍓🍩
Są delikatne w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i cholernie pyszne 😁

Malinowo-cytrynowe drożdżówki

Malinowo-cytrynowe drożdżówki

1 porcja (4 drożdżówki, ok. 530 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+godzina na pieczenie i urośnięcie ciasta)

koszt: ok. 4.30 zł

Składniki:

ciasto:
100 g mąki pszennej
60 ml ciepłego mleka roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
pół łyżeczki suchych drożdży
cynamon i erytrytol lub cukier do posypania
nadzienie:
80 g malin (świeżych lub mrożonych
sok z 1/4 cytryny i trochę startej skórki
polewa:
90 g jogurtu roślinnego i trochę erytrytolu lub cukru

Wykonanie:

Maliny gotujemy z cytryną ok. 10 minut (do zagęszczenia). Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 10 minut.

Formujemy z ciasta 4 kulki (jeśli trzeba dosypujemy więcej mąki). Każdą wykładamy na papier do pieczenia i robimy na środku zagłębienie.

Posypujemy cynamonem, słodzikiem i w środek wykładamy maliny. Odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra/dół). Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z jogurtem.

Raspberry-lemon buns

1 servings (4 buns, 530 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+1h for baking and rising of the dough)

Ingredients:

cake:
100 g wheat flour
60 ml warm plantbased milk
10 g erythritol or sugar
half a teaspoon of dry yeast
cinnamon and erythritol or sprinkling sugar
filling:
80 g raspberries (fresh or frozen)
1/4 lemon juice and some grated zest
icing:
90 g plantbased yogurt and some erythritol or sugar

Instructions:

Cook raspberries with lemon for about 10 minutes. Knead the dough and set aside for 10 minutes.

Form 4 balls from the dough (if necessary, add more flour). Put each one on baking paper and make a cavity in the middle.

Sprinkle with cinnamon, sweetener and put raspberries in the middle. Let it stand for 30 minutes.

Heat the oven to 180 Celsius degrees (up/down heatting). Bake for about 20 minutes. Serve with yogurt.