Malinowo-kokosowe pancakes

Robiłam już różne pancakesy, ale te malinowo-kokosowe są totalnym hitem. Zastosowanie mleczka kokosowego nadaje im lekkości i puszystości. Do tego dodaje subtelnego, kokosowego smaku, który pomimo wszystko nie jest dominujący. Podobny efekt jeżeli chodzi o fakturę możemy uzyskać stosując maślankę. Jeżeli chodzi o maliny, najlepiej użyć świeże, gdyż mrożone gdy zaczną się rozpuszczać, znacznie rozrzedzą naszą masę. Oczywiście pancakes wyjdą, ale nie tak ładne jak byśmy chcieli. Możecie użyć również innych ulubionych owoców.

Mam nadzieję, że wypróbujecie! 🙂

malinowo-kokosowe pancakes

malinowo-kokosowe pancakes

MALINOWO-KOKOSOWE PANCAKES

ilość: 3 porcje (6-7 dużych placuszków)

Składniki:

mąka pszenna 90g

proszek do pieczenia 1 łyżka płaska

jajko 1 sztuka

mleko kokosowe 135ml

świeże maliny 70g

masło do smażenia

cukier puder do podania

Wykonanie:

Mieszamy jajko z mleczkiem kokosowym, po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy maliny i delikatnie łączymy je z masą.

Na patelni rozgrzewamy mało i smażymy pancakes po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem.