Malinowo-Makowe Muffinki

Malinowo-Makowe Muffinki!

Malinowo-Makowe Muffinki!

8 muffinek (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 15 minut pieczenia)

koszt: 1,30 zł za 1 muffinkę

Składniki:

110 ml mleka roślinnego
90 g jogurtu kokosowego
25 g masła orzechowego
25 g oleju kokosowego
45 g syropu klonowego
1 banan
aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
215 g mąki pszennej
1 łyżeczka maku
200 g świeżych lub mrożonych malin

Wykonanie:

Olej roztapiamy z masłem orzechowym i syropem. Następnie blendujemy z bananem, mlekiem i jogurtem. Suche składniki mieszamy w miseczce i zalewamy pozostałymi.

Mieszamy dokładnie, dodajemy mak i na koniec delikatnie maliny. Wykładamy do foremek i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut (do suchego patyczka).

Raspberry Poppy Muffins!

8 muffins (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 15 minutes of baking)

Ingredients:

110 ml of plantbased milk
90 g of coconut yogurt
25 g of peanut butter
25 g of coconut oil
45 g of maple syrup
1 banana
almond flavor
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of soda
215 g of wheat flour
1 teaspoon of poppy seed
200 g of fresh or frozen raspberries

Instructions:

Melt the oil with peanut butter and syrup. Then blend with banana, milk and yogurt. Mix the dry ingredients in a bowl and pour the rest. Mix thoroughly, add the poppy seeds and finally the raspberries.

Put into molds and bake at 200 Celsius degrees for about 15 minutes (to dry stick).