Maliny pod Cytrynową Kruszonką

Maliny pod Cytrynową Kruszonką to znakomita, letnia przekąska do pracy. Orzeźwiające nadzienie malinowo-cytrynowe jest słodkie, a zarazem rześkie. A to wszystko pomiędzy delikatną maślaną kruszonką z płatków owsianych.

Jagody, maliny, truskawki – jak tu nie kochać lata?! Dla mnie to owoce, dla których nie ma limitu, jak już się dorwę to nie mogę przestać.

Bardzo często jem je prosto z miski (a raczej durszlaka, jeszcze mokre po umyciu :D), czasem mieszam z jogurtem naturalnym, ale również często są one moim ulubionym dodatkiem do wypieków. Nadają naturalnej słodkości i orzeźwiającego smaku.

Nawet gdy za oknem upał to takie wypieki i tak sprawdzają się znakomicie, bo są lekkie dzięki dodatkowi owoców.

maliny pod cytrynową kruszonką

Maliny pod cytrynową kruszonką to jeden z prostszych i tanich wypieków jakie można sobie zafundować (oczywiście jeżeli mamy sezon na maliny). Można go również przygotować z truskawek lub jagód.

Każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia 🙂

maliny pod cytrynową kruszonką

Myślę, że w tym przepisie można również skorzystać z mrożonych owoców (poza sezonem), ale nie próbowałam więc ręki sobie nie daję uciąć, że wszystko pójdzie dobrze. W zimie wypróbuję, bo na razie szkoda nie wykorzystać świeżych owoców.

Maliny pod cytrynową kruszonką doskonale nadają się na śniadanie lub jako przekąska do pracy. Ja wybrałam tą drugą opcję i dzięki temu mogłam się chwilę wyłączyć w przerwie od pracy i delektować wspaniałym, naturalnie słodkim deserem.

MALINY POD CYTRYNOWĄ KRUSZONKĄ

ilość: 4 porcje

Składniki:

maliny 165g

miód 1.5 łyżki

mąka kukurydziana lub ziemniaczana 1 łyżeczka

sok z 1/4 cytryny

kruszonka:

mąka pszenna 115g

płatki owsiane 45g

masło o temp. pokojowej 80g

ksylitol 35g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

skórka z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. W miseczce łączymy delikatnie mieszając maliny, miód, mąkę i sok z cytryny. W oddzielnej misce ręką łączymy składniki na kruszonkę.

Około 60% masy wykładamy do prostokątnej foremki i ugniatamy ręką lub łyżką tak by powstał jednolity spód. Następnie na spód delikatnie wykładamy masę malinową, a następnie pozostałą część kruszonki.

Pieczemy około 40 minut. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem.

 

Zapisz



>
Facebook