Marchewkowe Ciasteczka na Śniadanie

W środku banany i marchewki, bez dodatku cukru i niezdrowych składników! Marchewkowe Ciasteczka na Śniadanie to doskonały sposób na pyszną owocowo-warzywną przekąskę. A do tego rozgrzewające korzenne przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon. Zapach podczas pieczenia bezcenny!

marchewkowe-ciasteczka

Doskonały zastrzyk energii do pracy!

marchewkowe-ciasteczka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasteczka to kliknijcie tutaj 😉

Marchewkowe Ciasteczka na Śniadanie

4 porcje (8 ciasteczek, 1 porcja to ok. 260kcal)

Składniki:

banan 1 sztuka

marchewka 1 sztuka

masło orzechowe 45g

jajko 1 sztuka

mąka 90g

olej kokosowy lub masło roztopione 10g

proszek do pieczenie 1.5 łyżeczki

ksylitol lub cukier 20g

cynamon 1/2 łyżeczki

imbir, kardamon, gałka muszkatołowa po 1/3 łyżeczki

orzechy pecan 25g (rozdrobnione)

Wykonanie:

Banana i marchew miksujemy na gładkie pure i mieszamy z pozostałymi składnikami. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Na papier pergaminowy wykładamy łyżką ciasto (8 ciasteczek).

Ciasteczka pieczemy około 20 minut.

Zapisz



  • I takie ciacho można spokojnie na śniadanie zjeść a nie te kupne przecukrzone, które niby mają nam dodać energii na cały poranek. 😉

    • Myślę dokładnie tak samo 🙂

  • Takie ciasteczka to mogłabym jeść na śniadanie codziennie 😀

  • Fabryka Pomysłów

    w sam raz na drugie śniadanie 🙂

  • Jestem ciekawa, jak smakują 🙂

    • Bardzo przyjemnie 😉 Trochę jak ciasto marchewkowe, ale w wersji ciasteczkowej 🙂