Marchewkowe Falafele w Picie z Sosem Jogurtowym

Wbrew pozorom szybkie danie, idealne na weekend! Doskonałe połączenie smaków, które zasmakuje kaaażdemu.

Marchewkowe Falafele w Picie z Sosem Jogurtowym

Marchewkowe Falafele w Picie z Sosem Jogurtowym

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 8,40 zł za porcję

Składniki:

pita:

200g mąki

120ml ciepłej wody

1/2 opakowania drożdży instant

szczypta soli
falafele:

200g startej marchewki

cebula

natka pietruszki

50g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

curry, imbir, czosnek, sól, pieprz, chili do smaku
sos:

1 opakowanie jogurtu roślinnego

sok z 1/4 cytryny

sól, pieprz

posiekany koperek

ząbek czosnku

papryka wędzona
do podania: awokado, pomidor, czerwona cebula

Wykonanie:

Składniki na pitę mieszamy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na min. 30 minut. Następnie pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.

Cebulkę siekamy i chwilę podsmażamy do zeszklenia. Wszystkie składniki na falafele blendujemy i formujemy 4 kotleciki.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (na papierze pergaminowym). Składniki na sos mieszamy. Falafele podajemy w przekrojonej do połowy picie z dodatkami i sosem.

Carrot Falafels in Pita with Yogurt Sauce

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

pita bread:

200g of flour

120ml of hot water

1/2 pack of instant yeast

pinch of salt
falafels:

200g of grated carrot

onion

parsley

50g of chickpeas (boiled or canned)

curry, ginger, garlic, salt, pepper, chili to taste
sauce:

1 pack of plantbased yoghurt

juice of 1/4 lemon

salt pepper

chopped dill

clove of garlic

smoked pepper
for serving: avocado, tomato, red onion

Instructions:

Mix the ingredients for the pita, knead the dough and leave it for min. 30 minutes. Then bake at 200 Celsius degrees for about 15 minutes.

Chop the onion and fry for a moment. Blend all ingredients for falafels and form 4 chops. Bake at 180 Celsius degrees for about 30 minutes (on parchment paper).

Mix the ingredients for the sauce. Serve the falafels in a half-cut pita breads with toppings and sauce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*