Marchewkowe gofry

Marchewkowe gofry to coś pomiędzy porządnym, zdrowym pełnoziarnistym gofrem, a kawałkiem ciasta marchewkowego. Nastawiajcie gofrownicę, bo szykuje się wspaniałe śniadanie.

Zastanawiacie się: jak to marchewkowe gofry, co to za nowy wynalazek?! Otóż to przepis na śniadanie doskonałe. Takie, które nie tylko smakuje jak niebo w gębie, ale do tego jest pełnowartościowe i sycące. Czyli tak jak zawsze u mnie 😀

Marchewkowe gofry

Są tutaj wszystkie zdrowe i pyszne składniki jakie możecie znaleźć w cieście marchewkowym: startą marchew, rodzynki, orzechy włoskie. A do tego trochę ananasa i miód dla słodyczy. Wszystko to w pełnoziarnistym gofrze!

Podałam je z bananami i modem. Deser czy śniadanie? Jedno i drugie 😀

Marchewkowe gofry

2 porcje (6 gofrów, 1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

kosz to ok. 5.50 zł

Składniki:

ananas z puszki lub świeży (zmiksowany) 120 g

jajka 2 sztuki

woda 90 ml

olej roślinny 1 łyżeczka

miód 1 łyżka

marchew 1 sztuka (ok. 65 g)

orzechy włoskie 15 g

rodzynki 15 g

mąka pełnoziarnista 65 g

mąka ziemniaczana 65 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cynamon 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

szczypta soli

Wykonanie:

Ananasa mieszamy dokładnie z jajkami, wodą, olejem i miodem. Następnie dodajemy startą marchew, orzechy rozdrobnione i rodzynki.

Mieszamy i dodajemy mąkę, proszek, przyprawy i szczyptę soli. Odstawiamy na czas nagrzania się gofrownicy (ok. 5 minut). Smażymy gofry wg wskazówek producenta.

Podajemy z bananami i miodem.

 



  • Myślałyśmy, że tutaj główną postacią jest marchew ale jest także i ananas i orzechy! Wooo to dopiero musi być niesamowite połączenie 😀

  • takich jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała 🙂

  • Miśka33

    Bardzo ciekawe połączenie. Jadłam kiedyś ciasto marchewkowe z orzechami, może gofry smakują podobnie. Narobiłaś mi chęci, wrócę dziś do domu wymieszam ciasto i grzeje mojego dezala. Jestem bardzo ciekawa, jak będą smakowały takie gofry z bananami.

  • O marchewkowych gofrach to nigdy wcześniej nie słyszałam 🙂

  • Maureen

    Czy ananasa z puszki mogę zastąpić brzoskwiniami z puszki?

    • Niestety nie próbowałam, więc ciężko mi powiedzieć czy się sprawdzą. Wydaję mi się jednak, że można spróbować. Warto jednak wtedy obserwować ciasto i jeżeli będzie za rzadkie dodać po prostu więcej mąki, bo brzoskwinie będą bardzie soczyste od ananasa. Pozdrawiam 🙂

      • Maureen

        Zabierając się za robienie gofrów z tego przepisu, myślałam, że mam w swojej kuchni wszystkie składniki, jednak zaskoczył mnie brak ananasa, mąki pełnoziarnistej i… marchwi. No cóż, trochę poeksperymentowałam i wyszły przepyszne! Przepis po zmodyfikowaniu wyszedł dosyć nietypowy, ale podziałało! Piszę to z pełnym brzuchem i ogromną satysfakcją 😉