Marchewkowe muffinki

Marchewka i czekolada?🥕🍫 Może nie jest to oczywiste połączenie, ale uwierz mi, że jest po prostu niesamowite👌 Poniżej znajdziecie przepis na najlepsze wegańskie muffinki marchewkowe.

Marchewkowe muffinki

1 porcja (3 duże muffinki, 1 ma ok. 170 kcal)

czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia

koszt: ok. 3.70 zł

Składniki:

50 g mąki pszennej
50 g jogurtu roślinnego
40 g startej marchewki
ok. 20 g posiekanej czekolady gorzkiej (lub innej ulubionej)
10 g oleju
10 g syropu klonowego
10 g orzechów włoskich
1 łyżeczka nasion chia
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki przypraw garam masala lub do piernika
szczypta soli

Wykonanie:

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wykładamy łyżką do foremki na muffinki (z podanego przepisu wychodzą 3 duże babeczki).

Pieczemy w 170 stopniach 12-15 minut (do suchego patyczka).

Carrot muffins

1 serving (3 large muffins, 1 has approx. 170 kcal)

time of preparation: 10 minutes +15 minutes of baking

Ingredients:

50 g wheat flour
50 g plantbased yoghurt
40 g grated carrot
approx. 20 g chopped dark chocolate (or other favorite chocolate)
10 g oil
10 g maple syrup
10 g walnuts
1 teaspoon of chia seeds
1/3 teaspoons of baking powder and baking soda
1/3 teaspoons of garam masala or gingerbread spice
pinch of salt

Instructions:

Mix all ingredients thoroughly and add the dough into the muffin mold (from this recipe I made 3 large muffins).

Bake at 170 Celsius degrees for 12-15 minutes.