Maślane pankejki z sosem kiwi

Maślane pankejki podane z jogurtem greckim i prostym, ale bardzo pysznym sosem kiwi to połączenie, które zaspokoi każde podniebienie!

W zeszły weekend udało nam się w końcu zawitać nad morze. Tak, pomimo tego, że mieszkam nad morzem to widzę je baaardzo rzadko. Jakoś tak mi nie po drodze. Ale ostatnio bardzo się stęskniłam i postanowiłam odwiedzić stare kąty i molo w Brzeźnie. Już dawno nie byłam tam zimą i zapomniałam jak uroczy potrafi być Bałtyk o tej porze roku. Przed wyjściem oczywiście nie zabrakło sytego śniadania, które będę równie dobrze wspominać, czyli maślane pankejki z sosem kiwi.

maślane pankejki

 

Kiwi lubiłam od zawsze, a ostatnie promocje w sklepach przekonały mnie do kupienia ich w dużych ilościach. Stąd pomysł na sos kiwi i towarzyszące mu pankejki. Gwarantuję Wam, że to połączenie (pankejki maślane + kiwi + jogurt grecki) jest cudowne!

Lubię w weekendy przygotowywać bardziej wyszukane śniadania. Jajka, owsianki i takie tam można zostawić sobie na poranki w ciągu tygodnia. W weekend wolę pankejki, naleśniki albo gofry. Są one tak na prawdę szybkie w przygotowaniu, a jednak pozwalają bardziej uczcić późne śniadanie.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pankejki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Maślane pankejki z sosem kiwi

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 4 zł 50 gr

Składniki:

mąka pszenna 95 g

soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki

jajko 2 sztuki

maślanka 50 g

miód 1 łyżka

mleko 85 ml

kiwi 280 g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

jogurt grecki 60 g

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z maślanką, miodem i mlekiem, a następnie łączymy z mąką i sodą. Placki smażymy na odrobinie tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron.

Kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, słodzimy i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie miksujemy w blenderze. Placuszki podajemy z sosem kiwi i jogurtem greckim.

Zapisz

Zapisz