Maślane Pankejki z Malinami

Witajcie w ten letni, niezbyt słoneczny dzień! Myślę, że przekonam Was właśnie dzisiaj do tego wspaniałego stosiku Maślanych Pankejków z Malinami! To jak? 😉 Złociste i mięciutkie pankejki z soczystymi malinami, czyli idealny i smaczny sposób na początek dnia.

Maślane Pankejki z Malinami

Pankejki zrobiłam na bazie maślanki (co ostatnio robię bardzo często), dzięki czemu są leciutkie, delikatne, o smaku maślano-cytrynowym. A do tego łyżka domowej konfitury malinowej.

Maślane Pankejki z Malinami

MAŚLANE PANKEJKI Z MALINAMI

ilość: 4 porcje (8 pankejków)

Składniki:

konfitura:

maliny 125g

miód 1 łyżka

ksylitol lub cukier 1 łyżka

pankejki:

mąka pszenna 175g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

maślanka 325g

jajko 1 sztuka

skórka z cytryny

masło roztopione 20g

maliny 100g

masło do smażenia

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania domowej konfitury. W rondelku mieszamy maliny, ksylitol, miód i podgrzewamy. Owoce mają delikatnie bulgotać. Mieszamy całość co jakiś czas i zdejmujemy z gazu gdy konfitura będzie już gęsta.

Składniki na pankejki mieszamy dokładnie (prócz malin) i wykładamy masę na patelnię posmarowaną delikatnie masłem. Od razu na każdy placuszek nakładamy po 3-4 maliny i smażymy 3 minuty z obu stron.

Pankejki podajemy z konfiturą.



  • Pankejksy zawsze i wszędzie 🙂 I koniecznie z bananów.

  • A nasze malinki na krzaczkach jakąś chorobę dostały i choć wczoraj nazbierałyśmy sporą miseczkę to dwie takie pełne miski od razu przy zrywaniu wyrzuciłyśmy :/ Ale placuszki by się zjadło z takimi dodatkami 😀

    • Przykro ;(

      Placuszki są doskonałe, mam nadzieję że znajdziecie pomimo wszystko okazję aby ich spróbować, bo na prawdę warto 🙂

  • Jak ona gotuje

    co za góra pyszności 🙂

    • po niej od razu pojawia się uśmiech na ustach 😀

  • Ja bym za takie śniadanko oddała wszystko! 😉

  • Fabryka Pomysłów

    po prostu pycha 🙂