Maślane Pankejki z Malinami

Witajcie w ten letni, niezbyt słoneczny dzień! Myślę, że przekonam Was właśnie dzisiaj do tego wspaniałego stosiku Maślanych Pankejków z Malinami! To jak? 😉 Złociste i mięciutkie pankejki z soczystymi malinami, czyli idealny i smaczny sposób na początek dnia.

Maślane Pankejki z Malinami

Pankejki zrobiłam na bazie maślanki (co ostatnio robię bardzo często), dzięki czemu są leciutkie, delikatne, o smaku maślano-cytrynowym. A do tego łyżka domowej konfitury malinowej.

Maślane Pankejki z Malinami

MAŚLANE PANKEJKI Z MALINAMI

ilość: 4 porcje (8 pankejków)

Składniki:

konfitura:

maliny 125g

miód 1 łyżka

ksylitol lub cukier 1 łyżka

pankejki:

mąka pszenna 175g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

maślanka 325g

jajko 1 sztuka

skórka z cytryny

masło roztopione 20g

maliny 100g

masło do smażenia

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania domowej konfitury. W rondelku mieszamy maliny, ksylitol, miód i podgrzewamy. Owoce mają delikatnie bulgotać. Mieszamy całość co jakiś czas i zdejmujemy z gazu gdy konfitura będzie już gęsta.

Składniki na pankejki mieszamy dokładnie (prócz malin) i wykładamy masę na patelnię posmarowaną delikatnie masłem. Od razu na każdy placuszek nakładamy po 3-4 maliny i smażymy 3 minuty z obu stron.

Pankejki podajemy z konfiturą.