Meksykańska Jajecznica

Może pora  zjeść coś prostego i banalnego? Nie zawsze na obiad musimy mieć danie rodem z restauracji z gwiazdą Michelina. Czasem dobrze zjeść pysznie i prosto, dlatego dzisiaj Meksykańska Jajecznica.

Zrobienie banalnego, sprawdzonego dania jest bardzo komfortowe. Nawet jeśli zmieniam kompozycję takiego dania, dodaję nowe składniki, to i tak jego przygotowanie jest bardzo komfortowe. Gotowanie ogólnie mnie odpręża, ale robienie takich prostych potraw to już czysta przyjemność. Szczególnie kiedy wiadomo, że na końcu efekt będzie wspaniały. I to wszystko dosłownie w chwilę.

meksykańska jajecznica

Na pewno każdy z Was robił jajecznicę! Chyba się nie mylę? 😉 Moja propozycja to jajecznica z dodatkiem warzyw. Sycąca i pyszna.

Wystarczy podsmażyć warzywa, następnie wbić do nich jajka i przyprawić. Jak widzicie na zdjęciach zrobiłam pewien błąd… to znaczy nie jest to błąd w sensie stworzenia potrawy, ale jej estetyki. Jajka wbiłam prosto do warzyw, dlatego powstała taka masa o dosyć nieapetycznym kolorze. Następnym razem zdejmę warzywa z patelni, a następnie zrobię jajecznicę, później łącząc je razem. W tedy na pewno będzie wyglądała ładnie. Aczkolwiek absolutnie nie ma to wpływu na smak potrawy! Tak czy siak meksykańska jajecznica jest cudowna, syta i bardzo aromatyczna.

meksykańska jajecznica

Jestem wielką fanką ostrych przypraw i ostrych sosów. W tym przypadku takie dodatki sprawdzają się idealnie, bo podkręcają smak z reguły dosyć mdłej jajecznicy. Polecę Wam w tym miejscu również z czystym sumieniem ognisty ketchup Włocławek, w którym się zakochałam i używam tylko jego 😀 Z resztą jest to ketchup, który towarzyszy mi od dziecka, ale dopiero od niedawna jest produkowany w ognistej wersji (mniam!).

Jajecznica doskonale smakuje z awokado i świeżym pieczywem. To jest dodatek, którego moim zdaniem nie może tutaj zabraknąć 😀

Jeżeli szukacie innych przepisów z meksykańską kuchnią w tle to kliknijcie tutaj -> klik!  😉

Meksykańska Jajecznica

ilość: 2 porcje

Składniki:

jajka 4 sztuki

cebula 1 sztuka

papryka czerwona 1/2 sztuki

chili wg uznania

kukurydza 100g

kminek 1/2 łyżeczki

papryka wędzona 1/2 łyżeczki

bazylia 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

świeża bazylia, awokado, pieczywo i ostry sos do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez około 2 minuty mieszając. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, kukurydzę i całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze około 2-3 minuty.

Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Teraz możemy albo zdjąć warzywa i podsmażyć na patelni same jajka na maśle albo jajka dodać do smażonych warzyw i mieszać do ścięcia białka.

Podajemy jajecznicę z awokado, świeżą bazylią, ostrym sosem i pieczywem.

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz



11 thoughts on “Meksykańska Jajecznica”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*