Meksykańska Potrawka z Kotlecikami

Proste Kotleciki ze słodkich ziemniaków podane z aromatyczną Meksykańską Potrawką i domową tortillą! Przepis, który uda się absolutnie każdemu.

Roślinne kotleciki goszczą coraz częściej na stołach w niejednym domu, bo to świetny sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw! I nie grymaście jeśli dla Was kotlet = mięso, wystarczy trochę się otworzyć na nowości i spróbować od czasu do czasu czegoś nowego.

Meksykańska Potrawka z Kotlecikami

Wiem, jak wiele osób się wzbrania przed takimi rozwiązaniami. Że to długo, że niesmacznie… Uwierzcie nie i nie. Pamiętacie kiedy wyjechaliście na studia i zrobienie obiadu (bardziej skomplikowanego niż makaron z sosem) zajmowało pół dnia?! Pewnie większość z Was już tego nie pamięta, że wprawa przyszła z czasem, aż zamieniła się w nawyk. Podobnie jest z otworzeniem swojej kuchni na nowe smaki.

Oczywiście dochodzi jeszcze u niektórych lęk przed brakiem białka. Oj nie ma co się martwić! Uwierzcie mi, że zbilansowana dieta roślinna dostarcza odpowiednią ilość białka każdemu z nas, nawet sportowcom, dzieciom i kobietom w ciąży.

Meksykańska Potrawka z Kotlecikami

2 porcje (1 ma ok. 750 kcal)

czas przygotowania: 40 minut

koszt: ok. 4,30 zł

Składniki:

kotleciki:

1 batat (ok. 200-250g)

90g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)

15g mąki ziemniaczanej

czosnek granulowany, papryka, kminek, chili, sól, pieprz

bułka tarta (do obtoczenia)

olej do smażenia

potrawka:

1 marchewka

1 cebula

1 ogórek konserwowy

100g kukurydzy

100g groszku

puszka krojonych pomidorów

pasta chili do smaku

czosnek granulowany, kminek, cynamon, papryka, sól do smaku

1 łyżka syropu klonowego lub cukru

tortilla:

120g mąki pszennej

75ml ciepłej wody

szczypta soli

Wykonanie:

Batata gotujemy do miękkości. Blendujemy z pozostałymi składnikami na kotleciki. Dodajemy bułkę tartą jeśli masa jest zbyt lepiąca.

Obtaczamy kotlety w bułce i smażymy na odrobinie oleju po 3-4 minuty z obu stron.W międzyczasie podsmażamy na oliwie cebulę do zeszklenia.

Następnie dodajemy marchew i chwilę podsmażamy. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy ok. 20 minut. Składniki na tortille zagniatamy i odstawiamy ciasto zawinięte w folię na 15 minut.

Po tym czasie dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy podsypując mąki i podsmażamy 3 minuty z obu stron. Kotlecieki podajemy z potrawką i tortillą.

Mexican Stew with Patties

Simple sweet potato patties served with aromatic Mexican stew and homemade tortilla!

2 servings (1 has 750 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

patties:

1 sweet potato (about 200-250g)

90g of kidney beans (boiled or canned)

15g of potato flour

granulated garlic, pepper, cumin, chili, salt, pepper

bread crumbs (for coating)

oil for frying

stew:

1 carrot

1 onion

1 pickle

100g of corn

100g of peas

can of sliced tomatoes

chili paste to taste

granulated garlic, cumin, cinnamon, pepper, salt to taste

1 tablespoon of maple syrup or sugar

tortilla:

120g of wheat flour

75ml of hot water

pinch of salt

Instructions:

Cook the sweet potato until tender. Blend with the remaining ingredients for patties. Add breadcrumbs if the mass is too sticky.

Coat the patties in a breadcrumbs and fry with a little bit of oil for 3-4 minutes on both sides. In the meantime, fry the onion with the oil for 3 minutes.

Then add carrots and fry for a while. Add the remaining ingredients and cook for about 20 minutes. Knead the ingredients for tortillas and leave the dough wrapped in foil for 15 minutes.

After this time, divide into 2 parts, roll out, sprinkle flour and fry 3 minutes on both sides. Serve the patties with stew and tortilla.

 



2 thoughts on “Meksykańska Potrawka z Kotlecikami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*