Meksykańska potrawka z tofu i cukinią

Proste i pyszne danie z cyklu tych rozgrzewających 🔥🔥 z kaszą kuskus, cukinią, papryką, kukurydzą i fasolką oraz pomidorkami. Idealnie sprawdza się na jesienne wieczory 😋👍

Meksykańska potrawka z tofu i cukinią

Meksykańska potrawka z tofu i cukinią

3 porcje (1 ma ok. 545 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 20 minut gotowania)

koszt: ok. 7,30 zł za porcję

Składniki:

2 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
1.5 czerwonej papryki
1.5 cukinii
50 g mieszanki do placków z knorr

lub kaszy kuskus
2 łyżki oliwy
garść pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych
1 łyżka nasion chia
75 g tofu
3 łyżki mąki
1 łyżeczka papryki grilowanej
granulowany czosnek, rozmaryn, oregano, bazylia, chili, curry, pieprz i sól do smaku
200 g kukurydzy konserwowej
200 g fasoli czerwonej z puszki
1 puszka pomidorów krojonych
40 g nerkowców
1 łyżka płatków drożdżowych
natka pietruszki i szczypiorek

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę do zarumienienia. Dodajemy posiekany czosnek, paprykę, tofu, chia i cukinię. Po ok. 3-5 minutach dodajemy kaszę (lub mieszankę), przyprawy i mąkę (tylko jeśli nie użyliśmy mieszanki).

Zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 5 minut (jeśli całość za bardzo zgęstnieje dodajemy więcej wody). Następnie dodajemy kukurydzę, fasolę i pomidory.

Gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z rozkruszonymi nerkowcami i płatkami drożdżowymi, natką oraz szczypiorkiem.

Mexican stew with tofu and zucchini

3 servings (1 has 545 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ 20 minutes of cooking)

Ingredients:

2 tbsp oil
onion
3 garlic cloves
1.5 red peppers
1.5 zucchini
50 g couscous
2 tablespoons of oil
a handful of cherry tomatoes cut into quarters
1 tablespoon of chia seeds
75 g tofu
3 tablespoons of flour
1 teaspoon grilled pepper
granulated garlic, rosemary, oregano, basil, chili, curry, pepper and salt to taste
200 g canned corn
200 g canned red beans
1 can of chopped tomatoes
40 g cashews
1 tablespoon of yeast flakes
parsley and chives

Instructions:

Fry the onion with oil. Add chopped garlic, pepper, tofu, chia and zucchini. After about 3-5 minutes, add couscous, spices and flour.

Pour a glass of water and cook for about 5 minutes (if it thickens too much, add more water). Then add corn, beans and tomatoes.

Cook for about 10 minutes. Serve with crushed cashews and yeast flakes, parsley and chives.

 

 



>
Facebook