Meksykańska zupa pomidorowa

Idealna zupa dla zabieganych🥣🏃‍♀️ Meksykańska zupa pomidorowa🍅 – lekka, prosta i szybka w przygotowaniu✌️

Meksykańska zupa pomidorowa

Meksykańska zupa pomidorowa

2 porcje (1 ma ok. 580 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 15 minut gotowania

koszt: ok. 4.30 zł za porcję

Składniki:

1/2 wegańskiego mięsa mielonego (ja użyłam firmy next level) – można pominąć, ale zupa będzie wtedy mniej pożywna
ok. 3/4 litra warzywnego bulionu
200 g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
100 g batata
100 g kukurydzy z puszki
100 g fasoli czerwonej konserwowej
1/4 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
sok z limonki albo parę liści limonki
świeża kolendra albo pietruszka do podania
łyżka sezamu do podania
łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy „mięso” do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek, paprykę (zwykłą i chili), batata i przesmażamy jeszcze 5 minut.

Dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy po tym czasie pozostałe składniki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Po tym czasie 2-3 chochle możemy zblendować  i z powrotem dodać do zupy, żeby była trochę gęstsza.

Mexican tomato soup

2 portions (1 has about 580 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 15 minutes of cooking

Ingredients:

1/2 vegan minced meat – you can skip it, but the soup will be less nutritious
approx. 3/4 liter of vegetable stock
200 g canned tomatoes or tomato puree
100 g sweet potato
100 g canned corn
100 g canned red beans
1/4 red bell pepper
1/2 chili pepper
1 garlic clove
lime juice or a few lime leaves
fresh coriander or parsley for serving
spoon of sesame for serving
spoon of frying oil
salt and pepper to taste

Instructions:

Fry „meat” in oil until golden brown. Then add garlic, pepper (regular and chili), sweet potato and fry for another 5 minutes.

Add tomatoes, pour the broth and cook for about 10 minutes. After this time, add the remaining ingredients and cook for another 5 minutes.

After this time, you can additionally blend 2-3 big spoons and then add back to the soup to make it a little thicker.