Meksykańskie danie z tofu i cukinią

Dania kuchni meksykańskie są pyszne, proste i szybkie 🔥🔥 Przykładem jest jednogarnkowe danie z tofu, cukinią, papryką, kukurydzą. Można je podać z tortillą lub ulubionym pieczywem 🌯🌯 – wystarczy podgrzać na patelni i gotowe 😋👍

Meksykańskie danie z tofu i cukinią

3 porcje (1 ma ok. 545 kcal do przodu)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania

koszt: ok. 6 zł za 1 porcję

Składniki:

400 g pomidorów krojonych
200 g kukurydzy konserwowej
200 g fasoli czerwonej konserwowej
1.5 małej cukinii (lub 1 średnia)
1 cebula
1.5 papryki
150 g tofu
50 g ryżu
50 g pomidorków koktajlowych
30 g mąki kukurydzianej
20 g oliwy
10 g chia (opcjonalnie)
garść nerkowców
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki przypraw garam masala
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chili
kolendra lub natka pietruszki, szczypiorek do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidorki koktajlowe i tofu (dobrze odciśnięte).

Podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem nasion chia i mąki kukurydzianej) i dusimy 20 minut (jeśli całość będzie za gęsta albo zacznie się przypalać dodajemy wody).

Po tym czasie dodajemy chia, mąkę i świeże zioła. Chwilę gotujemy i gotowe.

Mexican stew with tofu and zucchini

3 portions (1 has approx. 545 kcal)

time of preparation: 15 minuts + 30 minutes of cooking

Ingredients:

400 g sliced tomatoes
200 g canned corn
200 g canned red beans
1.5 small zucchini (or 1 medium)
1 onion
1.5 peppers
150 g tofu
50 g rice
50 g cherry tomatoes
30 g corn flour
20 g olive oil
10 g chia (optional)
a handful of cashews
1 tablespoon of inactive yeast flakes (optional)
2 cloves of garlic
1/2 teaspoon garam masala
1 teaspoon oregano
1 teaspoon sweet pepper
1/3 teaspoon chili
coriander or parsley, chives for serving

Instructions:

Fry the onion and garlic with olive oil until soft. Then add chopped pepper, zucchini, cherry tomatoes and tofu (well pressed).

Fry for about 10 minutes. Add the remaining ingredients (except chia seeds and cornmeal) and stew for 20 minutes (if everything is too thick or it starts to burn, add water).

After this time, add chia, flour and fresh herbs. Cook for a while and it’s ready.