Miętowo-Orzechowy Jaglany Deser ze Śliwkami

Ten Miętowo-Orzechowy Jaglany Deser ze Śliwkami i Migałami jest kremowy i orzeźwiający! Lekki, zdrowy, wegański i bezglutenowy.

Miętowo-orzechowy jaglany deser może stanowić doskonałą bazę dla różnych owocowych dodatków. Zdecydowanie warty polecenia dla wszystkich osób na diecie wegańskiej, które szukają zdrowej alternatywy dla słodyczy. Jest prosty i i zrobiony tylko z paru składników. Masło orzechowe, mięta, imbir, miód, oliwa, no i oczywiście kasza jaglana. Nie brzmi dobrze? Wierzcie lub nie, ale takie połączenie sprawdza się doskonale.

miętowo-orzechowy jaglany deser

Czerpię z polskiej natury ile wlezie i zajadam się śliwkami. Soczystymi i orzeźwiającymi. Do tego są chyba obecnie najtańszym owocem na rynku 😀 Tyle wygrać!

Nie spodziewałam się, że tak doskonale się sprawdzą w połączeniu z kremowym smakiem miętowo-orzechowej kaszy jaglanej. Ale właśnie to połączenie lekko kwaśnego, słodkiego smaku śliwki, z lekko wytrawnym kremem, sprawdziło się doskonale.

miętowo-orzechowy jaglany deser

Taki deser to idealne śniadanie. Jest syte, pyszne i zdrowe. Powiedzcie mi czy może być lepiej? Moim zdaniem nie ma to jak satysfakcjonujący posiłek z rana.

Są właśnie takie dania, które chciałoby się jeść bez końca, aby chwila trwała jak najdłużej. Tak po prostu. Nie przejmując się obowiązkami i nieprzyjemnościami. Po prostu czerpać przyjemność z delektowania się jedzeniem.

miętowo-orzechowy jaglany deser

A wracając do śliwek. Jakie są Wasze ulubione przepisy ze śliwkami w roli głównej (albo drugoplanowej)? Moim zdaniem to owoc bardzo uniwersalny. Doskonały do ciast, placuszków, deserów.

Dzisiaj ciekawy przepis ze śliwkami. Połączenie ze smakiem miętowym i orzechowym wyszło wyśmienicie.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na kaszę jaglaną to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Miętowo-Orzechowy Jaglany Deser ze Śliwkami

4 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

kasza jaglana 200g

masło orzechowe 55g

miód 1 łyżeczka

imbir 1/3 łyżeczki

oliwa 1 łyżeczka

mleko roślinne lub zwykłe 50ml

migdały 35g

mięta 1 łyżeczka

śliwki ok. 580g

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ochłodzenia. W mikrofali roztapiamy masło orzechowe z miodem i oliwą.

Masę orzechową łączymy z kaszą, przyprawiamy imbirem, miętą i zalewamy mlekiem. Mieszamy dokładnie kaszę. Deser podajemy ze śliwkami i migdałami.

 

Zapisz

Zapisz



  • Magda

    Fajny zdrowy deser, u mnie też śliwki codziennie w jadłospisie 🙂

  • Bardzo lubię takie śniadanka 🙂

  • Same pyszności tylko my poprosimy o wersję bez mięty 😛 A śliwki uwielbiamy tylko w tym roku jakoś tak nas ten czas na nie ominął i żadnych nie zapiekłyśmy a świeżych też za dużo nie zjadłyśmy :/