Migdałowa Granola z Rodzynkami i Pomarańczą

Domowa granola to prawdziwy skarb. Zawsze dobrze ją mieć w zanadrzu. Staram się aby moja za każdym razem była trochę inna. Uwielbiam takie zdrowe i smaczne śniadania. Aczkolwiek granola równie dobrze sprawdza się w roli deseru. Dzisiejsza granola jest pełna zdrowych składników, a co za tym idzie substancji odżywczych. Znajdziecie w niej migdały, płatki owsiane, rodzynki, pestki dyni, skórkę i sok z pomarańczy, miód, cynamon itd. Wystarczy wszystko wymieszać i wrzucić do piekarnika, aby otrzymać granolę, którą możemy zajadać się przez najbliższy tydzień (jeżeli nie zjecie jej wcześniej :D).

Jak widać nie wiele potrzeba do tego aby mieć zdrowe i pyszne śniadanie nie tylko w weekend.

migdałowa granola z rodzynkami i pomarańczą

Przygotowuję wiele rodzajów granoli. Moim zdaniem domowa jest najlepsza! Ta akurat jest dla miłośników migdałów, pestek dyni i pomarańczowego smaku. Ale tak na prawdę można ją dowolnie modyfikować. Niektórzy wolą aby była chrupka, bez dodatku suszonych owoców, inni z kolei (tak jak ja) lubią kwaśne, owocowe dodatki i orzechy.

Jednak praktycznie zawsze podstawą są płatki owsiane. Do tego orzechy i pestki (w tym przypadku migdały i pestki dyni). Pamiętajcie aby nie wybierać tych solonych, bo zepsuje się cały smak. Zawsze staram się dodać suszone lub świeże owoce, żurawinę, daktyle, rodzynki, morele. Jeszcze tylko parę zdrowych dodatków, takich jak siemię lniane, nasiona chia, aby dorzucić zdrowych składników odżywczych, tj. kwasy tłuszczowe, błonnik, przeciwutleniacze. Do smaku i aromatu warto dodać sok i skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową.

migdałowa granola

Jako słodzika używam ksylitolu i miodu. Do związania całości świetnie nadaje się olej kokosowy.

Czas pieczenia warto dobrać pod siebie. Ja staram się nie piec granoli za długo, bo wolę gdy jest bardziej „gumowa” niż przesuszona. Zanim zamkniemy granolę w słoiczku musimy pozwolić jej całkowicie ostygnąć. A teraz najlepsza część! Zajadanie! Granolę można podać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię ją łączyć z jogurtem greckim i owocami. Doskonale się również nadaje do owocowych musów czy po prostu z mlekiem. Jeżeli dodamy czekoladę, będziemy mieli wspaniały deser.

migdałowa granola z rodzynkami i pomarańczą

Tak jak powiedziałam przepis na granolę można dowolnie modyfikować. Dodać ulubione składniki, użyć płatków bezglutenowych, pominąć białko jaja, zastąpić ksylitol cukrem. Granola nie może się nie udać (no chyba, że zostanie spalona :D), dlatego gwarantuję Wam, że będzie smacznie i zdrowo, idealnie na szybkie śniadanie. Można ją przetrzymywać w słoiku lub pojemniczku próżniowym albo wręczyć komuś jako własnoręcznie zrobiony prezent 🙂

MIGDAŁOWA GRANOLA Z RODZYNKAMI I POMARAŃCZAMI

ilość: 3 porcje

Wykonanie:

płatki owsiane 135g

migdały 25g

rodzynki 45g

pestki dyni 25g

siemię lniane 15g

ksylitol 1 łyżka

miód 2 łyżki

olej kokosowy 35g

sok i skórka z pomarańczy

cynamon i gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki

białko jaja 1 sztuka

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 165 stopni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i wysypujemy na papier pergaminowy. Pieczemy W zależności od preferencji od 25 do 50 minut.

Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przechowujemy w szczelnym pojemniku. Podajemy z dodatkami, które lubimy najbardziej, np. jogurtem i owocami.



  • Kulinarne Inspiracje Futki

    Wspaniałe i pożywne śniadanie. Pycha! Uwilebiam takie kombinacje – szczególnie jako drugie śniadanie do pracy <3

    • Dokładnie tak! Właśnie dzisiaj wylądowała w pudełeczku do pracy 😀

  • marzena

    Wspaniałe śniadanko, uwielbiam granolę 🙂

  • Magdalena Laskowska

    Wspaniałe śniadanie! Ja z chęcią zjadłabym na deser na podwieczorek 🙂

  • robiłam już kilka granoli i nie wyobrażam sobie kupować i jeść taką gotową- przecież przygotowanie własnej jest banalne i mamy dowolność w doborze składników a co najważniejsze wiemy co siedzi w takiej domowej mieszance. Ale granolę jem raz na jakiś czas- na śniadania zdecydowanie bardziej lubię jajecznicę a granolę wcinam raz, może 2 w tygodniu aby sobie odmienić poranek:)

    • Dokładnie, również nie wyobrażam sobie niedomowej granoli 🙂

  • Mmmm super uwielbiam takie śniadanka:)

  • Fabryka Pomysłów

    ja również robię sama granolę 🙂

  • My już nigdy nie robimy sobie granoli na zapas, bo jakimś cudem ten zapas znika w dwa dni 😀

    • Haha 😀 tak podjadanie granoli nawet prosto ze słoika to ciężka sprawa 😀