Migdałowe biscotti z miechunką

Kiedy ostatnio weszłam do pobliskiej piekarni mój wzrok padł prosto na nie. Kruche, migdałowe biscotti. Udało mi się opanować pokusę, ale tylko dlatego że wiedziałam iż mogę zrobić sobie w domu ich całą stertę! (Tak jest zresztą ze wszystkimi słodkimi przekąskami, które kuszą mnie na każdym rogu.) W ostatni weekend zabrałam się więc w sobie i zrobiłam cudowny stosik migdałowych biscotti z miechunką. 20 wspaniałych ciasteczek za jedyne 6 zł. Czyli prawdopodobnie o wieeele taniej niż kosztowałyby mnie te ze sklepu. Nie wspominając już o zdrowym składzie 🙂

Takie ciasteczka długo utrzymują świeżość, zwłaszcza przy przechowywaniu w lodówce. Mogą więc być doskonałą przekąską do kawy w ciągu dnia. Niestety moje nie wytrzymały próby czasu… Zniknęły w ciągu dwóch dni za sprawą niespodziewanych gości 😀

migdałowe biscotti

Jak więc tylko będziecie mieli okazję kupcie migdały oraz suszone owoce i zróbcie własne, domowe, włoskie biscotti.

Migdałowe biscotti z miechunką

ok. 20 ciasteczek (1 ciasteczko to ok. 100 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h (z czego 45 minut pieczenia)

koszt to ok. 6 zł

Składniki:

mąka pszenna 225 g

proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

szczypta soli

ksylitol lub cukier 90 g

masło klarowane 35 g

jajka 2 sztuki

ekstrakt waniliowy i migdałowy parę kropel (opcjonalnie)

gałka muszkatołowa 2 szczypty

migdały pokrojone 20 g

suszone owoce (np. miechunki) 40 g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. W miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem roztopionego masła, ksylitolu lub cukru i opcjonalnie aromatami. Dodajemy następnie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.

Jeżeli ciasto klei się za mocno to dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą wykładamy na papier do pieczenia w postaci podłużnych placków.

Pieczemy je ok. 35 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu (ok. 15 minut) kroimy je na ciasteczka. Odwracamy jedną stroną do góry i pieczemy kolejne 5 minut. Po tym czasie przekładamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze 5 minut.

Zapisz

Zapisz