Mikrofalowe ciasto czekoladowo-bananowe z chia

Super szybkie i proste Mikrofalowe Ciasto Czekoladowo-Bananowe z Chia w kubku! Bardzo smaczne, bez nabiału i bez glutenu. Zrobienie zajmuje jakieś 3 minuty. Idealne na śniadanie lub dla niespodziewanych gości.

mikrofalowe ciasto

Pamiętam, że ciasto w kubku z mikrofali robiłam już w liceum. Oczywiście nie było ono wysokich lotów. Nawet nie wiem czy było dobre. Wtedy nie pomyślałam nawet o tym, że można zrobić ciasto z banana, bez mąki, bez mleka. Nie wiedziałam, że istnieje coś tak cudownego jak chia. Aż się boję pomyśleć co moje kubki smakowe powiedzą za 10 lat! Wiem już teraz, że jest jeszcze wiele składników, których nie próbowałam, a które są wyśmienite i z których również można by zrobić takie mikrofalowe ciasto.

Więc co dzisiaj jest w moim mikrofalowym cieście?

Chia! Szał na chia nie ma końca i biorę w nim czynny udział. „Pomijając” jej zdrowotne właściwości, które już każdy zna jest po prostu dobra. Bardzo lubię jej dodatek. Jeden z moich ulubionych deserów z chia to Czekoladki z Masełkiem z Nerkowca i Chia.

Banan! Owoc, którego nie jem na co dzień, bo wydaje mi się za ciężki, ale w wypiekach sprawdza się znakomicie.

Kakao! To jak dla mnie naturalny półprodukt do zrobienia idealnych słodyczy.

Jajko! Jest po prostu zdrowe i basta. Najlepsze od zdrowej, wolnej kurki.

To zabieramy się do roboty!

MIKROFALOWE CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE Z CHIA

ilość: 1 porcja

Składniki:

banan 1 sztuka

jajko 1 sztuka

chia 1 łyżka

kakao 2-3 łyżki

cukier wanilinowy 1 łyżeczka

miód 1 łyżka

czekolada gorzka do podania

Wykonanie:

Banana blendujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przenosimy do dużego kubka i wkładamy do mikrofali.

Robiąc ciasto w mikrofali musimy je dobrze obserwować. Najpierw sprawdzamy co 30 sekund, a po minucie co 15 sekund czy masa nie jest już płynna, a stała się ciastem.

Odwracamy kubek do góry dnem i przenosimy ciasto na talerzyk. Podajemy z posiekaną czekoladą.

 



  • Znalazłam to sobie na fanpageu i zaraz przygoniłam tutaj. Wygląda MEGA. Tylko pytanko mam. Jak myślisz, bez jajka wyjdzie? Bo ja spokojnie zjem z jajkiem, bo mam jajko od kurki domowej, ale domowi weganie nie.

    • Szczerze powiem, że trzeba by zrobić eksperyment i dodać np. siemię lniane oraz drugiego banan. Albo zmniejszyć ilość sypkich składników, tak aby po prostu się nie przypaliło 🙂

      • Siemię zepsuje chyba smaczek 🙂 więcej banana. Dobrze mówisz 🙂 dzięki!