Mini tarta cytrynowa z pianką

Mini tarta cytrynowa z pianką🍋, czyli moje orzeźwiające śniadanie 😉👌

 Mini tarta cytrynowa z pianką

Mini tarta cytrynowa z pianką

1 porcja (ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ok. 1.5 h pieczenia i gotowania)

koszt: ok. 3.70 zł

Składniki:

spód:
70 g mąki
45 g jogurtu roślinnego 
15 ml mleka roślinnego
10 g mąki z ciecierzycy (lub więcej zwykłej)
10 g erytrytolu lub cukru 
cytrynowy krem:
80 ml soku pomarańczowego
45 g jogurtu roślinnego
35 ml mleka roślinnego
20 g mąki z ciecierzycy (lub zwykłej)
10 g mąki ziemniaczanej
10 g erytrytolu lub cukru
skórka z 1/4 cytryny
pianka:
50 g aquafaby
10 g erytrytolu lub cukru 
10 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mieszamy składniki na ciasto i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie nastawiamy piekarnik na 190 stopni i rozwałkowujemy ciasto (podsypane mąką) pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia.

Wykładamy do dowolnej małej foremki i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i dociskamy innym naczyniem lub suchą fasolą.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 13 minut.

W międzyczasie gotuejmy intensywnie mieszając składniki na krem oraz oddzielnie ubijamy pianę z aquafaby (ok. 3 minut).

Na ciasto wykładamy krem, piankę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut (na 180 stopni).

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Mini lemon tart with foam

serving (540 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+1.5 h of baking and cooking)

Ingredients:

cake:
70 g flour
45 g plantbased yogurt
15 ml plantbased milk
10 g chickpea flour (or more ordinary)
10 g erythritol or sugar
lemon cream:
80 ml orange juice
45 g plantbased yogurt
35 ml plantbased milk
20 g chickpea flour (or ordinary)
10 g of potato flour
10 g erythritol or sugar
zest of 1/4 lemon
foam:
50 g aquafaba
10 g erythritol or sugar
10 g of potato flour

Intructions:

Mix the ingredients for the dough and leave it in the fridge for 15 minutes. Then set the oven to 190 Celsius degrees and roll out the dough (sprinkled with flour) between two layers of baking paper.

Put into any small mold and make little holes with fork. Cover with baking paper and press with another dish or dry beans.

Put in the oven for 15 minutes. After this time, uncover and bake for another 13 minutes.

In the meantime, cook (mix intensively) the ingredients for cream and whip the foam with aquafaba separately (for about 3 minutes).

Put cream and foam on the dough and put in the oven for 20 minutes (at 180 Celsius degrees).

After this time, reduce the temperature to 60 Celsius degrees and bake for another 10-15 minutes.