Mini tarty podwójnie czekoladowe

Wracamy do pracy pełną parą! 😀 Trochę się stęskniłam nie powiem. Chociaż odpoczynek bardzo dobrze mi zrobił, to moją pracę również uwielbiam i już czekam na nowe wyzwania. Dzięki długim porankom miałam czas na przygotowywanie pysznych, słodkich śniadań! Muszę przyznać, że tego mi będzie troszkę brakować 😀 Jeśli szukacie pomysłów na domowe słodkie alternatywy to przychodzę oczywiście z pomocą. Oto wegańskie mini tarty podwójnie czekoladowe, w których można się zakochać! Życzę Wam udanego tygodnia 🙂

Mini tarty podwójnie czekoladowe

Mini tarty podwójnie czekoladowe

1 porcja (4 tarty, ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 3 zł

Składniki:

ciasto:
60 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka erytrytolu lub cukru
40 g jogurtu roślinnego
1 łyżka mleka roślinnego
nadzienie:
20 g gorzkiej czekolady
10 g jogurtu roślinnego
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka erytrytolu lub cukru
1 łyżka kakao
dodatkowo:
25 g jogurtu roślinnego
10 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Zawijamy w woreczek i wkładamy na godzinę (lub na noc) do lodówki.

W kąpieli wodnej roztapiamy składniki na nadzienie. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy na 4 części. Smarujemy mlekiem spody i wykładamy nadzienie na środek łyżeczką.

Na każdy spód nakładamy drugą warstwę ciasta i zabezpieczamy brzegi (jak ravioli). Smarujemy mlekiem i jogurtem. Posypujemy erytrytolem lub cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Po upieczeniu posypujemy kawałkami czekolady.

Double chocolate mini tarts

1 serving (4 tarts, 470 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

cake:
60 g wheat flour
1 tablespoon of cocoa
1 tablespoon of erythritol or sugar
40 g plant yogurt
1 tablespoon of plantbased milk
filling:
20 g dark chocolate
10 g plantbased yogurt
2 tablespoons of plantbased milk
1 tablespoon of erythritol or sugar
1 tablespoon of cocoa
Additionally:
25 g plantbased yogurt
10 g dark chocolate

Instructions:

Knead the dough. If it’s too sticky, add more flour. Wrap it in a bag and put it in the fridge for one hour (or night).

Melt the ingredients for the filling in a water bath. Divide the dough into two parts and roll out each one into a rectangular shape, then cut into 4 parts. Grease the bottoms with milk and put the filling in the center with a teaspoon.

Put a second layer of dough on each bottom and secure the edges (like ravioli). Grease with milk and yogurt. Sprinkle with erythritol or sugar.

Bake at 180 Celsius degrees for about 15 minutes. After baking, sprinkle with pieces of chocolate.