Mini tarty z wiśniami i bezą

Mini tarty z wiśniami i bezą – niebezpiecznie smaczne! 😀

Niedawno zostało mi po jakimś gotowaniu biało jaja. A jak myślę o wykorzystaniu białek jaja to od razu mam w głowię bezę. Pulchniutką, lekko złocistą u góry bezę. Mój mąż je uwielbia jeść, dlatego ja uwielbiam je robić 😀

mini tarty

Mini tarty zrobiłam na spodzie z „kruchego ciasta” mojego pomysłu, czyli takiego, które przypomina w smaku kruche, ale jest duuuużo mniej kaloryczne. Zachęcam do wypróbowania, bo robi się szybko i bardzo prosto.

Na tartach, a pod bezą, wylądowało owocowe wiśniowo-truskawkowe nadzienie, które idealnie dopełnia całość! Nie zrażajcie się, że przepis jest paro-etapowy. Przy odrobinie spokoju i uśmiechu wszystko pójdzie gładko 😉

Mini tarty z wiśniami i bezą

6 porcje (6 mini tart, 1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 45 minut

koszt to ok. 1.40 zł za porcję

Składniki:

mąka pszenna 120 g 0,19

masło o temperaturze pokojowej 15 g 0,38

żółtko jaja 1 sztuka 0,33

woda

wiśnie mrożone 250 g 4,49

konfitura truskawkowa niskosłodzona 100 g 2,33

białko jaja 2 sztuki 0,33

cukier lub ksylitol 60 g 0,12

sok z cytryny 1 łyżeczka

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z masłem i żółtkiem jaja. Do ciasta dodajemy tyle wody ile jest potrzebne do tego by można je było zagnieść. Zawijamy ciasto w folię.

Wiśnie mieszamy z konfiturą i podsmażamy na patelni do momentu, aż wiśnie puszczą sok i całość zgęstnieje. Odstawiamy owoce do ostygnięcia.

Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do mini tart. Jeżeli takich nie mamy, możemy zrobić je własnoręcznie z folii aluminiowej 😉

Tarty wkładamy do lodówki na min. 10 minut. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia na 15 minut.

W tym czasie ubijamy białka jaja. Stopniowo dodajemy do nich cukier i na koniec sok z cytryny. Na ciasto wykładamy owoce, a następnie bezę.

Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.