Mini tarty zapiekane z caprese i sosem balsamicznym

Banalnie proste, paroskładnikowe mini tarty zapiekane z caprese i sosem balsamicznym są doskonałe na pierwszy wiosenny obiad!

Na prawdę zaufajcie mi, to jedno z prostszych dań, a do tego z tylko paru składników:

  • mąka, woda, masło
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • mozzarella
  • pomidory
  • ocet balsamiczny, oliwa, sok z cytryny, pieprz

mini tarty

To wszystko.

Ok, może nie jest to typowy trzyskładnikowy przepis, ale wystarczy parę minut i obiad gotowy.

Mini tarty zapiekane z caprese i sosem balsamicznym

1 porcja (ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 25 minut (w tym 15 minut pieczenia)

kosz to ok. 5 zł

Składniki:

mąka 80 g

masło klarowane 1 łyżeczka

ciepła woda 45 ml

pomidor 1 sztuka (4 plastry)

mozzarella 100 g

bazylia, zioła prownsalskie

sos:

ocet balsamiczny ok. 15 ml

oliwa 1 łyżeczka

sok z cytryny 1 łyżeczka

pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z masłem klarowanym i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto (jeżeli jest za rzadkie to dodajemy więcej mąki). Kiedy ciasto jest już elastyczne i miękkie odstawiamy je pod przykryciem.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni. Kroimy pomidora i mozzarellę. Ciasto posypujemy mąką i rozwałkowujemy.

Następnie, gdy jest już odpowiednio cienkie kroimy na 4 części. Każdą część (trójkąt) zawijamy tak, aby utworzyła kwadrat. Posypujemy kawałki ciasta ziołami, nakładamy pomidora, mozzarellę i posypujemy bazylią.

Wkładamy tarty do piekarnika na ok. 13-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki na sos mieszamy w rondelku i gotujemy.

Sos redukujemy (aż zrobi się gęsty). Tarty podajemy z sosem i kiełkami (lub rzeżuchą).

 



>
Facebook